Societat 06/07/2018

La granota toro, una espècie invasora, es reprodueix per primer cop al delta de l'Ebre

S'han trobat capgrossos d'aquest amfibi en tres llacunes, segons la Generalitat

Acn
1 min
La granota toro, espècie invasora Americana, es reprodueix per primer cop a Espanya

BarcelonaLa Generalitat ha confirmat la reproducció de la granota toro ('Rana catesbeianus') per primer cop a Espanya. És originària de l'Amèrica del Nord i està considerada una de les 100 espècies invasores més nocives del planeta, pel seu impacte sobre l'ecosistema.

Han trobat els capgrossos en tres llacunes del delta de l'Ebre, durant l'elaboració d'estudis biològics. En concret, el 14 de juny se'n van detectar quatre i el Servei de Fauna i Flora i el Parc Natural del Delta de l'Ebre van activar el protocol per confirmar la presència de l'espècie en aquest indret.

Els resultats genètics de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) han confirmat que es tracta de la granota toro, un amfibi que depreda altres espècies autòctones i en desplaça d'altres, ocupant massa espai i concentrant recursos.

La hipòtesi més probable sobre l'origen d'aquests exemplars és l'alliberament d'adults o de capgrossos per part de particulars.

És el primer cop que es localitza l'espècie a l'estat espanyol, però a Catalunya ja se n'havia trobat puntualment exemplars adults, l'any 1999 a Collserola i el 2012 al delta de l'Ebre, on es van anar controlant.

Legislativament, es prohibeix expressament la tinença, transport, tràfic i comerç d'aquestes granotes, així com l'alliberament al medi natural. La espècie figura al catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores i al llistat del reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la prevenció i la gestió d'aquests exemplars.

stats