SALUT
Societat 02/10/2012

La grip, font de baixes laborals

L. Bonilla
4 min

S'estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, de manera que continua sent un problema important de salut pública. L'increment de consultes i hospitalitzacions, així com el nombre de dies laborals perduts per la grip suposen, segons els experts, costos elevats per a la societat. Es calcula que la grip és al darrere del 18% de les baixes laborals i el 25% dels treballadors necessiten, de mitjana, set dies per recuperar-se, cosa que provoca unes pèrdues de 1.120 euros per a l'empresa, segons va alertar ahir l'Associació Espanyola d'Especialistes en Medicina del Treball.

L'hivern passat la grip a Catalunya va assolir un pic d'activitat més elevat que en altres temporades, però sense arribar a pandèmia. Dels 148 casos greus que van ingressar a l'hospital, el 90% presentaven algun factor de risc i el 42% no s'havien vacunat.

Crida a vacunar-se

És per això que la campanya de vacunació, que va començar ahir, està centrada a augmentar la vacunació entre els malalts crònics, ja que només el 23% d'aquest col·lectiu es vacuna. Segons el departament de Salut, persones amb malalties prèvies com diabetis, patologies cardiovasculars, respiratòries o fins i tot demències, poden reduir els ingressos hospitalaris si es vacunen contra la grip. El director del programa de prevenció i atenció a la cronicitat, Albert Ledesma, va explicar que bona part dels ingressos dels malalts crònics és per malalties respiratòries, una de les quals és la grip. I l'objectiu és reduir un 15% fins al 2015 els ingressos hospitalaris, cosa que es tradueix en 110.000 menys a l'any.

També es vol millorar la cobertura dels treballadors de la salut -que l'any passat només va arribar al 25%-, perquè poden actuar, segons adverteixen des de Salut, com una font d'infecció per a persones de risc.

Segons la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, com que es tracta d'un col·lectiu normalment jove i sa, pot ser que "descuidin una mica la salut".

Quantes vacunes es repartiran?

Un total de 1.500 centres d'atenció primària (CAP) i altres punts distribuiran un total d'1.250.000 dosis de vacunes contra la grip durant aquesta campanya de vacunació que va començar ahir. La distribució de les vacunes als centres d'atenció primària es farà esglaonadament, de manera que no tots els CAP en disposen encara. Es recomana vacunar-se entre l'octubre i el novembre perquè quan arribi la grip les persones ja estiguin preparades. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s'incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener. L'objectiu del departament de Salut és mantenir una cobertura de vacunació superior al 70% en les persones de més de 65 anys i millorar-la en els grups de 60 a 65 anys.

Quines són les soques d'enguany?

Els virus gripals canvien contínuament. La vacuna, que s'administra entre l'octubre i el novembre, es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern i per això normalment canvien les soques d'un any a l'altre. Aquesta temporada inclou les tres soques recomanades per l'OMS per a l'hemisferi nord: la soca A/California (H1N1), la A/Victoria (H3N2) i la B/Wisconsin. Quan les soques circulants de la vacuna són semblants a la dels virus que hi circulen, la seva efectivitat és d'un 70-90% en adults joves. La primera és la mateixa soca que la recomanada anys anteriors i les soques A(H3N2) i B són diferents d'acord amb les dades globals de vigilància de la grip, les respostes a les vacunes de la temporada anterior, les característiques epidemiològiques i la disponibilitat de soques.

Quins són els grups de risc?

La vacunació contra la grip estacional s'adreça, sobretot, a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip, com ara els majors de 60 anys, les persones internades en institucions tancades, com residències geriàtriques, i les dones embarassades. Però també són considerats grups de risc els adults i els nens amb malalties cròniques com ara malalties pulmonars i cardiovasculars, asma, diabetis, malalties renals i hepàtiques cròniques, anèmies, malalties neuromusculars greus o VIH. També es recomana que es vacunin les persones amb obesitat mòrbida i els professionals de la salut, tant de l'atenció primària com d'hospitals. Els antivirals no curen la grip però n'alleugereixen els símptomes i redueixen la durada de la malaltia. La vacuna s'administra gratuïtament al CAP.

Com protegir-se del virus

Segons informa el departament de Salut a la web Canal Salut , la millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus. Per exemple, en tossir i esternudar recomana tapar-se la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugar-se bé (sobretot després de tocar superfícies comunes). També aconsella ventilar sovint els espais tancats obrint les finestres i evitar el contacte proper amb persones malaltes de la grip així com compartir menjar i estris (gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes) que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.

Característiques de la grip

La grip comença de manera brusca i els principals símptomes són febre alta (més de 38 graus), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en nens). Té una durada de 5 a 7 dies tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Pel fet de tractar-se d'una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics i no hi ha cap medicament que la curi, però els analgèsics i els antitèrmics ajuden a alleugerir-ne les molèsties. Molts dels símptomes són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. La grip es transmet amb facilitat per petites gotes que s'expulsen en tossir, per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip i per tocar o compartir estris sense netejar-los bé.

stats