Societat 22/07/2019

Enxampen furtius que havien extret 1,86 quilos de corall vermell al cap de Creus

Alguns dels infractors tenen llicència per treballar a les zones que no estan incloses a la moratòria aprovada per la Generalitat

Acn
2 min
Enxampen furtius per extreure 1,86 quilos de corall vermell al Cap de Creus

BarcelonaUn operatiu format per Agents Rurals, els Mossos d'Esquadra i inspectors de Pesca ha permès atrapar un grup de pescadors furtius que havien extret il·legalment tres sacs de corall vermell al cap de Creus. Alguns dels denunciats tenien llicència per treballar a les zones que no estan incloses a la moratòria de pesca de corall vermell aprovada per la Generalitat.

L'operatiu va consistir en diversos dies de control i vigilància de la zona, protegida i on no es podia agafar l'espècie, amb efectius tant terrestres com aquàtics i aeris. Als infractors els van interceptar en una cala on havien aparcat els seus vehicles. Tres d'ells duien equips d'immersió però no duien cap captura. Tot i això, els investigadors sospitaven que podien haver amagat el corall. Finalment, a última hora de la tarda de dimecres van trobar tres sacs que els furtius havien amagat a uns cinc metres de fondària i que contenien unes 150 colònies de corall, amb un pes tota d'1,86 quilos.

L'extracció il·legal s'havia fet al Parc Natural del Cap de Creus, espai amb un pla especial de protecció del medi natural i el paisatge. És un indret inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i va ser declarat zona especialment protegida d'importància per a la Mediterrània (ZEPIM).

El departament d'Agricultura va establir l'any 2017 una moratòria a l'extracció de corall fins a finals de l'any 2027 a les aigües interiors de la zona situada entre el cap de Begur i la frontera amb França. La mesura seguia la recomanació d'aturar-ne la pesca durant 20 anys que van recollir en un informe 14 experts de cinc institucions científiques. En el document justificaven la moratòria per tal de garantir la perennitat de les poblacions de corall vermell i les activitats de pesca en el futur.

Demanen més restricció a l'Estat

El departament d'Agricultura insisteix que per què la protecció d'aquesta espècie sigui eficaç cal que la protecció no es limiti a les aigües interiors competència de la Generalitat, sinó que s'estengui també a les aigües exteriors adjacents. Per això, lamenten un cop més que el ministeri d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, fent una interpretació molt restrictiva de la normativa, atorgués 12 llicències per pescar en les aigües exteriors de Catalunya situades del cap de Begur a Arenys de Mar per al 2018 i 2019.

L'extracció de corall és una activitat que es fa al mar i a molta profunditat, fet que en dificulta molt el control i la vigilància, tant per dur a terme el seguiment i control 'in situ' com un cop extret del medi i havent sigut interceptat, ja sigui per mar o a terra. Per tant, és molt difícil poder-ne determinar l'origen. Per això i perquè alguns tenen llicència per a les aigües on no hi ha la moratòria aprovada, un cop a l'exterior sol ser complicat acreditar el lloc d'extracció i, per tant, no es pot acreditar la infracció.

stats