La Guàrdia Civil dona per desarticulada la cúpula de la banda criminal Blood a Espanya

S'han detingut 13 persones a Barcelona, Madrid i diverses localitats del País Basc

Ara
2 min
Armes i material interceptat a la banda criminal

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha detingut 13 persones de la banda criminal llatina Blood en diverses localitats del País Basc, Madrid i Barcelona. Entre els arrestats hi ha els dirigents a escala estatal de la banda, que estaven localitzats a la capital catalana, segons una nota del cos militar recollida per l'ACN. Els detinguts estan sent investigats pels delictes de pertinença a organització criminal, assassinat en grau de temptativa, diversos delictes contra les persones, contra la salut pública i per tinença il·lícita d'armes prohibides, entre d'altres. Onze dels detinguts han ingressat a la presó. A més, un altre integrant, que complia pena a la presó de Soto del Real, està sent investigat per delictes greus. La investigació va començar després de detectar l'assentament d'un bloc, terme amb què denominen als seus grups territorials, a Vitòria. La banda aspira a controlar determinats espais geogràfics establint-se en diverses regions del país mitjançant la formació de grups i la realització de diverses activitats delictives en la seva zona d'influència.

La Guàrdia Civil entrant en un dels domicilis de la banda.

Durant la investigació es va constatar l'existència de diversos blocs a Madrid i Barcelona, amb més pes en l'organització que els anteriors. Es va comprovar que el lideratge de tota l'organització el tenien membres del bloc establert a Barcelona, el líder de la qual dirigia l'estratègia i les activitats de la banda criminal a escala estatal. Es va acreditar també la relació de la banda amb la delinqüència comuna, fent ús de mètodes molt violents com el robatori amb violència i agressions molt greus, fins i tot intents d'assassinat. Per exemple, es van comprovar enfrontaments violents contra membres d'altres bandes rivals a les zones geogràfiques, amb la finalitat de venjar baralles anteriors i pel control territorial. En aquests enfrontaments, que es produïen en parcs urbans i àrees d'ús públic, es feien servir matxets de grans dimensions amb el resultat de greus lesions. Hi participava un gran nombre de persones. En la majoria d'aquests grups, molts components són captats entre menors d'edat, que acostumen a tenir una posició jeràrquica de menys pes i són induïts pels membres de més rang a abandonar els seus domicilis familiars i cometre activitats il·lícites com a via de finançament i per assolir un estatus de poder a la banda.

A punt de cometre un assassinat

L'explotació de la investigació s'ha dividit en quatre fases, diferenciades segons els blocs. La investigació es va haver de precipitar, ja que els investigadors van rebre informació sobre l'imminent assassinat encarregat des de la direcció de la banda a diversos membres ubicats a Madrid. Per això, es va muntar un dispositiu per protegir la presumpta víctima i localitzar els presumptes agressors, que van ser detinguts. S'han dut a terme diversos escorcolls a Madrid, Barcelona, Àlaba i Guipúscoa, durant els quals s'ha intervingut documentació, armes simulades, armes blanques, una important quantitat de substàncies estupefaents i nombrosos dispositius electrònics d'emmagatzematge d'informació.

En aquesta operació hi ha hagut cooperació internacional entre la Guàrdia Civil i la policia nacional francesa, que va tenir el seu reflex amb la detenció a l'agost d'un membre del bloc nord de Blood a Sant Joan Lohitzune, com a presumpte autor d'un homicidi en grau de temptativa. L'operació Laya ha durat més de 10 mesos i ha sigut coordinada i dirigida pel jutjat d'instrucció 1 de Vitòria.

stats