Societat 04/07/2017

La Guàrdia Civil sospita que un grup criminal desarticulat posava fems dins el tabac

La banda estava especialitzada en la producció i el contraban de cigarretes, amb centres d'operació a Vilanova i la Geltrú i Llorenç del Penedès. La policia ha detingut 16 persones

Acn
2 min
Detall del tabac intervingut per la Guàrdia Civil en l'operatiu

BarcelonaLa Guàrdia Civil, en un operatiu batejat com a 'Rigola', ha donat per desarticulat un grup criminal especialitzat en la producció i contraban de tabac, amb centres d'operació a Vilanova i la Geltrú i Llorenç del Penedès. En concret, ha detingut 16 persones i ha decomissat 10.500 quilos de fulla i picadura de tabac de contraban, 230.000 paquets de dues populars marques, maquinària de producció de cigarretes, quatre vehicles i diverses eines. Els agents també han localitzat 10 sacs de grans dimensions plens de fems, i la policia no descarta que els detinguts volguessin utilitzar-los per barrejar-lo amb el tabac.

La investigació va començar al voltant d'una banda criminal a la qual la Guàrdia Civil ja havia intervingut dos contenidors de tabac de contraban procedents del sud-est asiàtic. Els agents van identificar la persona responsable del material i van esbrinar les relacions que mantenia amb terceres persones que presumptament formaven part de l'estructura delictiva del grup.

Així, a principis de març, la Guàrdia Civil va intervenir un camió carregat de tabac de contraban de dues conegudes marques i va detenir un home. La investigació va revelar que el camió anava camí d'una nau industrial de Vilanova i la Geltrú i es van intervenir 230.000 paquets de tabac, amb un valor de més d'1 milió d'euros.

Al mateix temps, la policia va esbrinar que hi havia una altra nau a Llorenç del Penedès, on l'organització criminal havia instal·lat la cadena primària de producció del tabac, amb la maquinària industrial necessària per picar les fulles i preparar les cigarretes. Posteriorment, els agents van constatar que un camió de matrícula polonesa arribava a aquesta nau per descarregar 100 capses de cartró de grans dimensions.

Durant l'operatiu, la Guàrdia Civil va detenir 15 persones i va registrar les dues naus. En el cas de Vilanova hi va trobar una gran quantitat de material necessari per produir cigarretes, com ara filtres, paper, cartró i bobines de plàstic. A Llorenç també hi van localitzar grans sacs de fems. Per esclarir si s'utilitzaven per barrejar-los amb el tabac, la policia en va remetre una mostra a l'institut de toxicologia de Barcelona.

En total, la Guàrdia Civil calcula que els beneficis que hauria obtingut el grup criminal comercialitzant el tabac intervingut haurien sigut d'entre 3 i 4 milions d'euros.

stats