Habitatge
Societat Habitatge 21/09/2022

"No em pots treure d'aquí": l'himne de Xiula i nens de Nou Barris i el Raval contra els desnonaments

El grup musical i alumnes dels barris amb més llançaments publiquen una cançó amb vivències en primera persona

Ara
2 min

BarcelonaUn himne contra els desnonaments. Això és el que han fet el grup musical Xiula, que barreja música i educació, i desenes d'infants i adolescents de sis escoles i instituts dels barris amb més desnonaments de Barcelona –Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona i el Raval– que s'han unit per gravar una cançó que es titula Stop desnonaments. A la cançó apareixen frases i històries que els membres de Xiula han escrit conjuntament amb els menors, arran de les seves vivències en primera persona, i al videoclip apareixen els nens i nenes que han participat en el projecte.

"És el resultat del treball d'acompanyament, de consciència i de cura dels infants que pateixen situacions de desnonament", diu el grup abans de començar el vídeo. Al tema musical s'hi poden sentir frases com "Vull saber què està passant, per què la gent està cridant, tant soroll a l'edifici, com pot ser tot tan difícil?" o "He vist una mare amb un bebè, ha vingut la policia i els han deixat al carrer i diuen que és perquè no pot pagar el lloguer". A la tornada els nens i nenes canten: "No em pots treure d'aquí, no vols veure'm així" i "Prou patiment, stop desnonaments".

L'Ajuntament de Barcelona ha difós la iniciativa a les xarxes socials aprofitant la publicació d'un nou protocol a Nou Barris i el Raval per protegir la salut emocional i mental dels petits i joves que pateixen desnonaments. Els serveis socials van explicar aquest nou protocol als professionals dels diferents centres per explicar els impactes que produeix un desnonament en la població menor d’edat i quines estratègies d’acompanyament són més útils per fer-hi front: per exemple, es recomana que l'infant rebi atenció especialitzada preventiva durant dues o tres setmanes després del desnonament. La Unitat Antidesnonaments va atendre durant el 2021 2.267 famílies a la ciutat.

stats