Societat 29/04/2019

"Després d'un ictus t'has de tornar a estimar"

L'Hospital de Dia de Neurorehabilitació de la Vall d'Hebron acull 45 pacients a l'any

Sílvia Camacho
3 min
Un pacient de l'Hospital de Dia de Neurorehabilitació de la Vall d'Hebrón a rehabilitació

Barcelona"Tenia 42 anys, acabava de tenir la meva segona filla i ens van dir que tenia problemes i que l'havien de traslladar a l'hospital. Deu dies després estàvem totes dues ingressades a la Vall d'Hebron: vaig patir un ictus". Així explica Glòria Bou el que va viure l'agost del 2015 i com es va assabentar que la seva filla tenia paràlisi cerebral. La Glòria va estar cinc hores al quiròfan i un any i mig en rehabilitació.

En el seu cas, li va quedar afectada la parla i l'ictus li va provocar una hemiplegia –paràlisi de la meitat del tronc i de les extremitats– de la part dreta del cos. La Glòria va ser dependent total durant sis mesos i reconeix que la rehabilitació neurològica "és molt cansada i complicada": "Has d'ensenyar al cervell un altre cop a fer-ho tot".

El seu procés de recuperació va incloure quatre mesos a l'Hospital de Dia de Neurorehabilitació, dins la Unitat de Rehabilitació de la Vall d'Hebron. El centre ajuda i acompanya els pacients com la Glòria en tota la transició des que pateixen l'ictus, el traumatisme o el tumor, i estan ingressats, fins que tornen a casa. L'objectiu d'aquest servei, assegura la doctora Susana Rodríguez, és oferir una "rehabilitació més integral i arribar al màxim potencial perquè el pacient torni a la seva vida social, familiar i d'oci que tenia prèviament".

"Has d'acceptar que la teva vida mai tornarà a ser la mateixa [...] Tu ja no t'agrades, no vols ser aquesta persona i t'has de tornar a estimar", descriu la Glòria, que reconeix que sentia "pànic" davant la idea d'acabar en una residència. La seva força, recorda, eren els fills. Van ser ells els qui la van ajudar a sortir-se'n, assegura. Reforçar l'autoestima és un dels objectius de l'Hospital de Dia de Neurorehabilitació, on psicòlegs i terapeutes posen també molt l'atenció en la unitat familiar: "Després d'un dany cerebral pateix tota la família, suporten una càrrega molt gran i la nova vida comença per a tots", subscriu Rodríguez.

En Pere té 70 anys i va patir un ictus el novembre del 2018, quan anava a celebrar l'aniversari del seu net. "Quan creues la porta de l'hospital, a fora queden els neguits", explica sobre el paper que el centre de rehabilitació té en tot el seu procés per superar les seqüeles. El seu objectiu és avui "superar el hàndicap" i poder tornar a anar a passejar amb el seu net.

La Glòria, que abans era advocada, es descriu com una "periodista frustrada" perquè sempre ha volgut ser-ho. Ara ha obert un blog anomenat 'El planeta de l'Alquímia' on relata la seva experiència per a aquells que es troben en una situació similar i no saben com superar-la.

Deu anys d'Hospital de Dia de Neurorehabilitació

L'Hospital de Dia de Neurorehabilitació de la Vall d'Hebron ha celebrat aquest matí el seu desè aniversari. El servei acull, més o menys, 45 pacients a l'any d'una mitjana d'edat de 50 anys i té àrea de neuropsicologia, logopèdia, fisioteràpia i altres branques de la rehabilitació neurològica.

En Pere s'emociona, agraeix a l'hospital els serveis que ofereix i demana a les institucions públiques "dotar-lo de més efectius humans i tècnics perquè és sorprenent el que fan amb tan poca cosa". I conclou: "Mai tan pocs han fet tant per a tants".

Celebració del 10è aniversari de l'Hospital de Dia de Neurorehabilitació

Els tractaments de rehabilitació neurològica de l'Hospital de Dia de Neurorehabilitació duren unes sis setmanes de mitjana. Actualment, calcula la cap de servei de Medicina Física i Rehabilitació, la doctora Judit Sánchez Raya, hi ha entre 10 i 12 pacients. Un 80% són casos d'ictus i un 20% de traumatismes cranioancefàlics, tumors, malalties neurodegeneratives i hemorràgies.

stats