Societat 25/11/2015

Els homes alcen la veu contra la violència cap a les dones

Experts internacionals demanen la implicació dels homes en la batalla contra la violència masclista

Selena Soro
2 min
Funcionaris del departament d'Afers Exteriors d'Austràlia caminen sobre talons davant les portes del Parlament / EFE

Barcelona“Molts homes pensen que la lluita contra la violència masclista no té res a veure amb ells, però el silenci davant la violència de gènere ens en fa còmplices”, afirma Paco Abril, president de l’Associació d’Homes Igualitaris (AHIGE) i organitzador de les jornades Men in movement, celebrades el cap de setmana passat a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, en què experts internacionals van demanar la implicació dels homes en la batalla contra la violència masclista. Begonya Enguix, experta en antropologia dels gèneres, cos i identitats de la UOC i organitzadora també de les jornades, afegeix que els homes “han de ser part del mateix sistema per aconseguir una societat més igualitària, democràtica i justa”. I recalca: “Si no canviem la idea que el gènere és una qüestió de dones i un problema de dones no anirem enlloc”.

Segons Abril, molts homes es pensen que la violència masclista és “una cosa de quatre arreplegats, bojos i borratxos”. “En realitat és una violència estructural, que té la seva base en el masclisme i la idea que l’home és superior. Tots els homes hem de fer un pas endavant i actuar contra la violència de gènere”, declara, contundent.

Des d’Homes Igualitaris, de fet, es defensa que amb el masclisme no hi surt guanyant ningú. Ni tan sols els homes. “Una de les conseqüències del masclisme és que, pel fet de ser home, s’ha de ser d’una determinada manera: has de ser fort i dur, no pots mostrar-te dèbil o sensible. Mantenir una posició de domini social també implica haver de rebutjar a una sèrie de coses a nivell emocional”, il·lustra Paco Abril. “El masclisme és una presó per als homes. Comporta actituds que no els deixen ser lliures”, afegeix Enguix.

El camí per eradicar la violència masclista

Si només pogués canviar una cosa per començar a eradicar la violència masclista, Paco Abril començaria per la prevenció. Com? “Està demostradíssim que la igualtat és un factor de protecció contra la violència. Per això cal adoptar mesures que ens portin cap a la igualtat: reduint estereotips-a l’escola i als mitjans de comunicació- i elaborant lleis que l’afavoreixin”, enumera. “També s’hauria de treballar amb els homes que exerceixen la violència, i educar-los perquè no la tornin a exercir”, diu.

La recepta d’Enguix va pel mateix camí: “La clau és l’educació. Necessitem una vacuna antisexisme des que naixem, per tal de conscienciar que els homes no només són agressors, que també poden ser víctimes, i que una societat igualitària ens afavoreix a tothom. La lluita és de tots”, conclou Enguix.

stats