Societat 02/12/2019

Nou test de detecció precoç de l'hepatitis C a Catalunya en col·lectius de risc

La prova comença dirigida a homes que tenen sexe amb homes per reduir l'actual 20% d'infeccions ocultes

Clara López
3 min
Capital privat i català per lluitar contra el VIH

BarcelonaEls pocs símptomes que manifesta el virus de l'hepatitis C en els seus portadors són una de les principals dificultats en el diagnòstic. La majoria de les persones infectades no saben o recorden com van entrar en contacte amb el microorganisme. Fer aflorar els casos ocults –uns 6.500 a Catalunya, que representen el 20% del total– és el repte que es planteja l'Agència de Salut Pública per poder eliminar la malaltia abans del 2025. A partir del gener de l'any que ve, un nou test facilitarà la detecció del virus en un dels grups amb més risc d'infecció: els homes que tenen sexe amb altres homes.

La prova consisteix en un kit de cribatge que es podrà sol·licitar per internet, de manera voluntària, gratuïta i confidencial. La intenció és fer una detecció precoç en persones que desconeixen que tenen el virus abans que derivi en greus afectacions al fetge. Segons Salut, més de 29.000 persones han sigut tractades d'hepatitis C en els últims cinc anys a Catalunya, 5.600 de les quals van rebre tractament l'any passat.

Nou test de detecció precoç de l'hepatitis C a Catalunya en col·lectius de risc

Les persones que demanin el nou test el rebran a casa i, un cop recollida la mostra –en sang seca–, s'enviarà a un laboratori de referència i els resultats es podran consultar via web. La intenció és fer més accessible el diagnòstic –que fins ara es fa en una visita mèdica– i així facilitar que es faci abans que la malaltia estigui avançada. "Volem reclutar les persones que presenten factors de risc però desconeixen que tenen el virus", ha assegurat el director del programa de prevenció, control i atenció al VIH, les malalties de transmissió sexual i les hepatitis víriques, Joan Colom.

El projecte, que ja s'aplica en altres punts de l'Estat, s'inspira en el que ja es fa servir per detectar els casos de VIH i la voluntat és estendre'l a altres grups de risc com les persones que han consumit drogues per via intravenosa, que han estat o estan internes en presons, o que s'han fet tatuatges o rebut transfusions de sang abans del 1990. "El repte és trobar aquelles persones que presenten factors de risc però desconeixen que tenen el virus", ha dit el doctor Rafael Esteban, que ha destacat que així la detecció es pot fer sense haver d'esperar que la persona vagi a un centre sanitari, de manera que és més "simple i accessible".

Malgrat que no existeix vacuna per a l'hepatitis C, la majoria dels casos –un 97%– es poden curar en dos o tres mesos amb un fàrmac retroviral. És un tractament "senzill", oral i sense efectes secundaris, que permet curar la infecció i reduir la malaltia. Tot i això, Teresa Casanovas, presidenta de l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis, ha insistit que cal formació avançada per al personal sanitari que atengui aquest tipus de situacions. "Avui dia el tractament és curatiu i les persones diagnosticades tenen dret a accedir-hi per llei, però falten mesures de política sanitària com una formació especialitzada per al personal dels centres sanitaris", ha puntualitzat.

Combatre l'estigma

Per animar que determinades parts de la població es facin la prova, el departament de Salut s'ha adherit a la campanya Un final feliç per sensibilitzar sobre la malaltia i animar els que han pogut estar en contacte a fer-se a la prova. La campanya està protagonitzada per l'actor Carmelo Gómez, que es va infectar quan tenia set anys però no va saber que tenia el virus fins que va ser adult, quan va començar a notar "més cansament del normal". Va ser llavors quan es va començar a tractar amb el mètode d'aleshores, que li provocava greus efectes secundaris: "Era un infern", ha explicat l'actor, que ha afegit que la pastilla actual "li va canviar la vida".

stats