Una anàlisi de sang ajudarà a detectar l'Alzheimer en fases inicials

Investigadors identifiquen un nou biomarcador per al diagnòstic precoç de la malaltia

Quim Riera
1 min
L'estudi s'ha realitzat en diferents centres, entre ells l'Estudi Alfa, impulsat per la Fundació Pasqual Maragall

Investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall i el Barcelona βeta Brain Research Center (BBRC) han identificat un nou biomarcador a la sang que permet detectar de forma molt precisa les fases inicials de l'Alzheimer. L'estudi, publicat a la revista JAMA Neurology, revela que certs nivells de la proteïna GFAP, present al plasma sanguini, indiquen la presència d'alteracions associades a la fase preclínica de l'Alzheimer.

Els resultats de l'estudi s’han pogut confirmar en persones que estan a les diferents fases de la malaltia i que participen en tres cohorts internacionals independents. Els investigadors van analitzar les mostres de sang de 387 persones sense alteracions cognitives i amb cert risc de desenvolupar Alzheimer. Així mateix, van investigar el plasma de 300 persones asimptomàtiques i amb deteriorament cognitiu. Finalment, van analitzar les mostres de 187 pacients només amb deteriorament cognitiu. Totes les proves de l'assaig van ser analitzades a la Universitat de Göteborg.

Els resultats d'aquest estudi internacional se sumen a les últimes troballes de biomarcadors sanguinis per detectar la malaltia. El novembre del 2020, el mateix equip va identificar uns altres biomarcadors per detectar-ne les fases inicials, un avenç en la mateixa direcció que la nova troballa, que suposa un impuls en els sistemes de detecció de la malaltia en fase preclínica.

Així, els investigadors sostenen que en només dos anys la recerca en el camp dels biomarcadors de l'Alzheimer a la sang ha avançat a molt bon ritme, un fet que permetrà detectar "els canvis silenciosos que es produeixen al cervell amb una simple anàlisi de sang sol·licitada pel metge de capçalera". Tot plegat permetrà provar diferents tractaments abans que el dany neuronal "sigui irreversible".

stats