Societat 21/11/2020

Illa: "Al maig bona part de la població estarà vacunada"

El ministre de Sanitat es mostra "preocupat" per possibles rebrots durant les festes de Nadal

Ara
2 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa

BarcelonaEl ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dissabte que aquest maig "bona part de la població estarà vacunada". Segons Illa, un cop s'hagi vacunat un percentatge "significatiu" de la població a la primavera, es podran relaxar les mesures de confinament.

"Passarem a una etapa diferent" de la pandèmia, ha dit el ministre en una entrevista a Catalunya Ràdio, sobre la situació quan es duguin a terme les vacunacions. Malgrat això, ha matisat que "no voldrà dir oblidar-se totalment de la pandèmia". Aquest dimarts l'executiu espanyol presentarà un pla de vacunació perquè els serveis sanitaris puguin engegar tan aviat com es pugui l'administració de dosis entre la ciutadania un cop estigui disponible la vacuna.

Illa ha descartat que la vacuna sigui obligatòria, ja que els experts creuen que podria resultar "contraproduent". "Els experts indicaran qui s'ha de vacunar", ha explicat, així com els terminis de vacunació, que dependran de la producció de dosis de la vacuna.

Davant de les festes de Nadal i, abans, el pont de la Puríssima, Illa ha dit que li "preocupen", perquè el govern augura un increment de la mobilitat i dels contactes socials. "Hem d'anar amb molt de compte", ha demanat als ciutadans, ja que, a parer seu, "faríem malament" de relaxar les mesures de seguretat a nivell personal davant la proximitat d'una hipotètica vacuna. "«Distància, mans, mascareta» i hi afegiria també «ventilació»", ha reblat.

El ministre ha afirmat que les comunitats autònomes estan fent "una feina molt notable" a nivell sanitari i ha recordat que la segona onada de contagis està afectant "tot l'hemisferi nord", sobretot Europa i l'Amèrica del Nord.

Sobre la situació de l'epidèmia a Madrid, el ministre ha afegit que les dades de totes les comunitats autònomes "són fiables" i que, en tots els territoris, la situació és "molt inestable". Sobre la baixada dels contagis a la capital espanyola malgrat haver dut a terme restriccions menys estables, Illa ha recordat que va patir "pics molt importants" de contagis abans que la resta de comunitats i que va passar "21 dies amb confinaments molt estrictes" i "mesures molt dràstiques" que ara estan donant resultats.

stats