Societat 20/11/2020

Sánchez preveu que bona part de la població espanyola estigui vacunada al juny

La Comunitat de Madrid tancarà la regió durant deu dies, del 4 al 14 de desembre

Núria Rius Montaner
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, recentment.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres que el consell de ministres aprovarà dimarts que ve el pla de vacunació del coronavirus. Espanya es convertirà així en "el primer país de la UE, juntament amb Alemanya, a tenir un pla de vacunació complet", ha dit en una acte a la Rioja. La previsió és que "una part important" de la població espanyola estigui vacunada durant "el primer semestre del 2021". Dels 1.000 milions de dosis que ja ha encarregat Brussel·les, ha assegurat, un 10% són per a Espanya: "Treballem perquè les vacunes estiguin a punt com més aviat millor". De fet, Europa ja prepara més de 8.000 milions d'euros per pagar un primer paquet de vacunes.

Tot i que des del ministeri de Sanitat es repeteix que les xifres mostren una "estabilització" dels contagis per coronavrius, Sánchez també ha avisat que la població no es pot relaxar. Tot i això, ha donat per fet que per Nadal serà possible la mobilitat per Espanya i es podrà "gaudir de les festes amb els éssers estimats".

Sánchez dit que el ministeri de Sanitat continuava treballant en un pla específic amb les comunitats –com va anunciar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimecres després de la reunió interterritorial– que "augmentarà la mobilitat". De fet, des d'aquest dimecres un grup de treball específic consensua recomanacions homogènies d'aplicació a totes les comunitats. En aquest sentit, la regió de Madrid ha anunciat que posposarà l'anunci sobre les mesures que prendrà de cara a Nadal a l'espera d'aquest document de treball. En canvi, Catalunya sí que ha detallat la seva desescalada progressiva: sense restriccions, però amb toc de queda.

Madrid, tancat durant deu dies

La Comunitat de Madrid ha anunciat aquest divendres que tancarà la regió durant deu dies. En concret entre els ponts festius de desembre, és a dir, del 4 al 14 de desembre. "Demanem màxima prudència i responsabilitat als madrilenys", ha assegurat el viceconseller de Salut, Antonio Zapatero, aquest divendres en roda de premsa. Zapatero ha explicat que havien decidit tancar tants dies perquè durant els festius es duplica i triplica la mobilitat, sobretot en les dates prèvies a Nadal per les compres de les festes. "Cal ser prudents i anar amb cautela, i encara més amb Nadal a prop", ha insistit Zapatero, que ha demanat "comprensió a la població". El govern madrileny ha demanat un esforç: "No pot ser d'una altra manera".

Madrid també ha avançat que presentaria al govern espanyol un pla concret sobre la realització de tests d'antígens a les farmàcies (una demanda que va fer el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a les comunitats). "Demano la col·laboració al govern espanyol", ha insistit Zapatero, que ha detallat que la regió madrilenya ja ha fet gairebé 750.000 tests d'antígens.

stats