Societat 02/09/2020

Illa es mostra optimista de cara a tenir una vacuna contra el covid-19 "a finals d'any"

El ministre de Sanitat admet que serà "necessari" fer una auditoria externa per valorar la gestió

2 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa telemàtica posterior al consell de ministres.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat en una entrevista a Antena 3 que, "amb la informació que tenim", malgrat no poder garantir-ho "amb certesa absoluta", s'atreveix a "pronosticar" que "cap a finals d'any comencin a arribar les primeres dosis" d'una vacuna contra el coronavirus. "S'administrarà amb criteris de seguretat", ha advertit.

Illa s'ha negat a reconèixer davant la pregunta de la presentadora que estiguem davant d'una segona onada. "Hi ha un increment important de casos", ha reconegut, i ho ha atribuït "a l'increment de la mobilitat" i a la "detecció precoç" de casos, amb 85.000 proves PCR diàries. Tot i que a la resta d'Europa hi ha menys casos, el ministre no ha aclarit si s'estan fent menys tests, malgrat que ha afirmat que la situació a l'estat espanyol "no és tan diferent de la resta d'Europa".

Segons el ministre, "el turisme ha sigut un factor important" per a l'augment de la mobilitat a Espanya i ha recordat, tanmateix, que "la situació no és com al març i a l'abril", perquè "és veritat que hi ha un increment de casos però no hi ha un nombre alt de morts ni la mateixa pressió assistencial". Els hospitals, ha dit, estan al 6% de la seva capacitat i, per tant, "no s'han de reprogramar visites" no associades al coronavirus.

Per constatar la feina que s'ha fet, ha posat com a exemples l'Aragó i Catalunya, "en situació de clar descens", i ha assegurat que Madrid "està prenent les mesures" per revertir la seva situació, que concentra un terç del total de contagis a l'estat espanyol. Illa ha defensat el paper de les comunitats autònomes en la gestió de la crisi i ha dit que "avala" totes les seves mesures, un dia després que el seu company de partit i alcalde de Valladolid amenacés el president de Castella i Lleó amb portar-lo als tribunals per "exagerar" en l'aplicació de noves restriccions.

El ministre ha dit que serà "un exercici necessari" que el govern se sotmeti a una auditoria externa per avaluar la gestió del coronavirus, però ha de tenir una vocació "constructiva".

Pel que fa a la represa de les classes, Illa ha defensat que les escoles seran un lloc "segur" i que hi ha un "acord unànime" per reprendre l'educació presencial. De cara als pares amb fills en quarantena però no contagiats que no podran accedir a baixes laborals per cuidar els nens i evitar contagis a la feina, ha recordat que el programa Me cuida permet "flexibilitzar horaris" i teletreball per ajudar a la conciliació familiar.

Illa, a més, ha dit que el ministeri de Sanitat "està treballant amb el d'Indústria" per homologar les mascaretes transparents, que faciliten la comunicació entre persones sordes fent possible que es llegeixin els llavis.

stats