Societat Immigració 26/01/2022

Un brot de covid amb 23 positius augmenta la tensió al CIE de la Zona Franca

Entitats en defensa dels drets dels migrants presenten una queixa al jutjat que controla el centre

2 min
El CIE de la Zona Franca en una imatge d'arxiu

BarcelonaUn brot de covid amb almenys 23 persones contagiades ha redoblat la tensió al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Segons entitats com Migrastudium, Tanquem els CIE o Irídia, s'ha confinat els positius en espais que no compleixen les condicions per poder fer bé aquest aïllament i s'ha reforçat la presència d'agents antidisturbis de la Policia Nacional al centre, que haurien utilitzat gasos lacrimògens.

Les entitats ja han presentat una nova queixa al jutjat que s'encarrega de la inspecció i el control d'aquest centre, on es priva de llibertat estrangers sense papers que esperen l'expulsió però que no han comès cap delicte. Fa anys que el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona van fer un front comú per demanar el tancament del centre.

El de Barcelona és el CIE de l'Estat que més persones ha aïllat durant la pandèmia. Durant l'any passat va confinar 72 immigrants, alguns dels quals van denunciar situacions penoses al centre. "Vaig passar les 24 hores d'aquells deu dies tancat en aquella habitació sense tenir contacte amb cap altre intern, dormint i menjant a terra. [...] De vegades, vaig haver de fer les meves necessitats a través de la finestra perquè els agents es negaven a deixar-me sortir per anar al vàter. Vaig perdre la noció del temps", explicava un d'ells.

El CIE reconeix les mancances

Quan es va produir l'últim brot de covid al centre, el servei sanitari del CIE ja va demanar al jutjat de control que els donés permís per habilitar un hospital medicalitzat perquè "el CIE no té les instal·lacions adequades i necessàries perquè puguin fer la quarantena en habitacions individuals". Segons les entitats, però, això no es va fer i ara el centre ha confinat els 23 positius en estances de quatre o sis persones que tampoc compleixen els requisits. Alguns dels immigrants han començat una vaga de fam.

"El CIE de Barcelona no reuneix les condicions sanitàries per fer front a la situació de pandèmia actual i encara menys a un brot de covid. Això ho diu el mateix centre sanitari, l'Agència de Salut, les entitats. El CIE no té servei mèdic les 24 hores, ni les infraestructures per fer els confinaments en condicions que respectin els drets humans", insisteix l'advocada d'Irídia, Marta Bolinches.

En la queixa presentada al jutjat es demana que el jutge "actuï de manera urgent" i ordeni el trasllat dels positius per covid "a un lloc adequat fora del CIE" perquè puguin confinar-se, que inspeccioni l'equipament i que requereixi el protocol sanitari del centre i les històries clíniques dels contagiats. Les entitats també denuncien que la direcció del centre ha restringit les visites a les persones que estan tancades al CIE amb la pandèmia, tot i que en altres equipaments de l'Estat ja es fan normalment.

stats