El centre de refugiats de Barcelona obre amb un "Torni demà"

Centenars d'ucraïnesos es queden sense poder tramitar els documents perquè el ministeri d'Inclusió estrena el servei sense tenir-lo a punt

3 min
Una dona ucraïnesa mirant a través de la porta mig tancada del pavelló de la Fira on s'ha instal·lat el centre d'acollida de refugiats.

BarcelonaA mig gas ha començat aquest divendres el centre d'acollida de refugiats que el ministeri d'Inclusió espanyol ha obert en un dels pavellons de Fira de Barcelona. A mig gas perquè és un servei pensat per a la cita prèvia i el telèfon habilitat per demanar-la (910 474 444, en castellà i ucraïnès) no funcionarà fins demà, i perquè el personal per tramitar la documentació de la protecció temporal a què tenen dret els ucraïnesos arribats per la guerra encara no hi era. "Tenim moltes preguntes i poques respostes", es lamenta l'Alexandra, que no vol donar el cognom, i que s'ha acostat fins a la muntanya de Montjuïc per saber "quin és el pas següent" que ha de fer. Ha arribat a Barcelona amb la seva germana i tres nebots menors d'edat i s'està a casa d'una filla resident a la capital catalana. Explica que des de fa dies també intenta posar-se en contacte amb la policia, però que, com aquest divendres, tampoc ha tingut sort perquè no hi ha hores lliures "fins no se sap quan".

Des de les cinc de la matinada centenars d'ucraïnesos s'han acostat fins a les portes de la Fira confiant que els atendrien. De fet, fa uns dies el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, va sorprendre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona quan va anunciar l'obertura d'aquest centre que encara no està a punt. Avui encara hi muntaven el dispositiu per fer les fotografies de carnet i no hi havia els policies ni els funcionaris del ministeri d'Inclusió que han de resoldre els expedients. Arran de la inoperativitat, el regidor de Presidència de Barcelona, Jordi Martí, ha confiat que el govern espanyol i la seva delegació a Catalunya "posin els recursos necessaris perquè això es pugui resoldre de manera immediata".

A l'interior del pavelló treballava el personal i els voluntaris de la Creu Roja atenent les persones ucraïneses acabades d'arribar a la ciutat, i les deriven a hotels si no tenien allotjament. En aquest centre no hi ha llits per passar-hi la nit, però sí que es compta amb 200 places per descansar mentre esperen ser ateses o es fan els tràmits, que es preveu que no durin més de dues hores a ser resolts. També hi ha un espai reservat per a menjador, ludoteca i infermeria.

El responsable municipal ha dit que l'Ajuntament i la Fira han facilitat la cessió de l'espai on es tramita la situació legal dels refugiats, però que la seva gestió està "en mans del govern espanyol i la Delegació del govern, i són ells els que l'han d'anar millorant per evitar el que ha passat en les primeres hores".

La Creu Roja també ofereix ajuda psicològica perquè els ucraïnesos arriben amb molt d'estrès i l'angoixa arrossegada pel que han passat i el que han perdut. Una de les voluntàries explica que hi ha demanda de psicòlegs per a les criatures, que han viscut de prop els bombardejos i que ja a Barcelona els atemoreix una simple sirena de l'ambulància o el soroll dels contenidors d'escombraries. A més, molts arriben amb "informació falsa i rumors de Facebook", que els fan estar recelosos de donar el passaport perquè directament creuen que no podran tornar "mai més" a Ucraïna.

Les històries de la fugida de la guerra es repeteixen en cadascun dels refugiats, igual que els intents de tenir informació oficial. Telèfons que comuniquen, correus electrònics sense resposta i fins i tot comissaries on "no saben què s'ha de fer amb els refugiats", explica la Vira, que tampoc vol ser identificada. Així que s'ha plantat a Montjuïc amb els dos fills, de sis anys i un i mig, amb la mateixa sort, amb el "torni demà". "Ja ens havien dit que tinguéssim paciència, que la burocràcia a Espanya és lenta", diu amb un mig somriure, i afegeix ràpidament que se sent molt ben acollida. Va deixar Kíiv el dia que va començar la guerra, el 24 de febrer, i va conduir fins a Polònia, on explica que va deixar el cotxe amb la confiança que serveixi al marit quan pugui sortir del país.

Una traductora informant un grup d'ucraïnesos a les portes del centre de refugiats de la Fira de Barcelona.

A l'exterior del centre, desenes d'ucraïnesos s'apleguen al voltant dels traductors, els encarregats de donar una mica d'informació. Poca perquè, com admet Anna Palivoda, només saben que avui només s'atenen els casos d'emergència. Aquesta noia de 22 anys, de fet, havia vingut com a usuària, però quan ha dit que parlava un castellà més que perfecte l'han reclutat com a voluntària i ja llueix l'armilla fluorescent.

En un comunicat, el ministeri d'Inclusió explica que el centre estarà obert les 24 hores durant tots els dies de la setmana, però que, en qüestió de tràmits, només serà operatiu de 8 a 20 hores, així que la resta de l'horari només atendrà els casos urgents. "Demà dissabte a les 8 del matí trucarem a veure si tenim sort i agafem línia", diu la Vira.

stats