Fira de Barcelona acollirà el gran centre per agilitzar els tràmits dels refugiats ucraïnesos

Obrirà les portes divendres i també tindrà places perquè les persones sol·licitants de protecció hi passin un parell de nits

2 min
El pavelló Victòria Eugènia de la Fira de Barcelona, on s'habilitarà el centre de refugiats.

BarcelonaEl gran centre d'acollida dels refugiats ucraïnesos del govern espanyol s'obrirà finalment divendres vinent a Fira de Barcelona. Es tracta d'un lloc on es podran fer els tràmits de manera exprés —en un màxim de 24 hores— per obtenir la protecció temporal que els donarà dret al permís de residència i feina, abans de ser derivats als recursos d'habitatges definitius. Des de Brussel·les, el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, ha anunciat per sorpresa la posada en marxa d'aquest centre al pavelló Victòria Eugènia, un dels edificis històrics de 6.300 metres quadrats de superfície. A l'Ajuntament de Barcelona ni la Generalitat, que gestionen la Fira, la ubicació del servei els ha agafat per sorpresa perquè les tres administracions estaven mirant on situar el centre, segons han confirmat a l'ARA fonts dels dos executius.

En aquest Centre de Recepció, Atenció i Derivació (CRAD), els tècnics del ministeri d'Inclusió entrevistaran un a un els ucraïnesos i els ciutadans de tercers països amb residència que no van poder tornar al seu país o bé en van sortir a partir del 24 de febrer, el dia de la invasió russa. A partir d'aquestes trobades es determinarà si tenen família que els pugui acollir o bé si necessiten un sostre, segons el ministeri, per poder adaptar els recursos d'acollida estatals a l'arribada de totes les famílies. Ara per ara, de les persones que han arribat a l'Estat, gairebé el 60% diuen que hi tenen algun conegut.

El de Barcelona és el tercer centre d'aquest tipus que s'habilita després de Pozuelo de Alarcón, obert divendres passat, i del de la Ciutat de la Llum a Alacant, que també arrencarà divendres. En els tres primers dies d'activitat el servei madrileny ja ha atès més de 550 persones pertanyents a dos centenars de famílies, la majoria dones amb criatures. Més de mig miler d'ucraïnesos ja han obtingut per un any renovable a tres la protecció temporal , un estatus especial aprovat fa dues dècades i que la Unió Europea ha estrenat per a aquest col·lectiu, i contrasta amb el tracte que solen rebre els refugiats arribats de la guerra de Síria, de l'Afganistan o d'altres conflictes.

Com si fos una finestreta única, en aquest servei s'instal·larà la Policia Nacional i l'Oficina d'Asil i Refugi per tramitar les sol·licituds de protecció temporal, que també es podran fer en determinades comissaries. A diferència del de Pozuelo, el centre no comptarà amb habitacions d'estada curta però el ministeri explica que oferirà places per dormir un parell de nits per completar els tràmits.

Precisament, el gruix de l'acollida s'està fent a Catalunya amb xarxes de voluntaris particulars que, a través del telèfon i de les xarxes socials, estan posant en contacte milers de persones amb persones d'acollida, ja siguin familiars o desconeguts. A banda, la conselleria de Drets Socials allotja unes 200 persones en els quatre establiments de la xarxa d'albergs, i la Creu Roja —l'entitat a qui el govern espanyol ha encarregat aquesta primera fase d'arribades– n'atén unes 1.500 més.

stats