Societat 26/06/2017

Un foc a l’entorn de Doñana fa desallotjar 2.000 persones

Reobren les principals carreteres afectades pel foc

Ara
2 min
L'incendi que amenaça el parc de Doñana

BarcelonaEl foc que es va declarar dissabte al paratge de La Peñuela de Moguer, a la província de Huelva, va entrar ahir a l’espai natural de Doñana. Les flames van obligar a evacuar 2.000 persones, i a hores d'ara l’incendi continua actiu, després de més 24 hores d’haver-se originat i amb un vent que l’empeny cap a aquest espai natural protegit de la província de Huelva.

Les carreteres principals que ahir es van veure afectades per talls de trànsit com a conseqüència de l'incendi ja han estat reobertes a la circulació en la seva totalitat (l'A-494, que uneix Mazagón amb Matalascañas; l'A-483, via que permet l'accés des de Matalascañas a l'A-49; i l'A-483, l’única via que connecta amb el nucli costaner de Matalascañas i les nombroses urbanitzacions i càmpings de la zona).

Ni obstant això, ahir es van viure moments de tensió quan 50.000 persones van quedar aïllades per terra a Peñuela de Moguer, que té 800 habitants censats. Durant la nit es va reobrir un carril i algunes persones van poder iniciar el retorn a casa. La consellera de Justícia i Interior de la Junta d’Andalusia, Rosa Aguilar, va fer una crida a la calma i va demanar la col·laboració ciutadana per facilitar les feines d’extinció. Aguilar va recordar que totes les mesures prioritzaven la seguretat de les persones.

Segons el conseller de Medi Ambient i Ordenació del Territori, José Fiscal, el vent no només complicava les tasques d’extinció, sinó que era també la principal amenaça. El foc cremava sobretot pins de la zona. A l’espera de conèixer-se les causes que el van originar, la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, va dir que no es descarta el factor humà.

Centenars d'efectius han estat treballant tota la nit en l’extinció amb un desplegament de mitjans terrestres i aeris. També hi han participat més de 500 bombers forestals i 57 efectius de laUnitat Militar d’Emergències (UME). El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va dir que el govern de Mariano Rajoy comprometria “tots els mitjans necessaris perquè l’incendi sigui controlat com més aviat millor”.

“Arribarem fins al final per saber-ne les causes i depurar responsabilitats”, va dir la presidenta andalusa. El conseller de Medi Ambient del seu govern va concretar que l’incendi es va originar dissabte a la nit cap a dos quarts de deu i que per l’hora que era els mitjans aeris hi van poder treballar molt poc -un parell de descàrregues-, fins que ahir al matí es va poder reprendre la feina.

Desallotjats dos càmpings

De les 2.000 persones evacuades, n’hi havia unes 1.500 que eren al Càmping Doñana, que va ser desallotjat de matinada. A més, 800 persones van ser evacuades d’altres infraestructures com el Parador Nacional de Mazagón. Les flames també van obligar a buidar el Centro de Cría del Lince Ibérico El Acebuche.

De les persones desallotjades, moltes van tornar a casa seva, ja que s’estaven a la segona residència. N’hi havia 500 que van ser acollides al poliesportiu de Moguer i 300 més en instal·lacions de l’Ajuntament d’Almonte al nucli de Matalascañas.

stats