Societat 25/04/2014

Els nens adoptats podran saber qui són els seus pares biològics quan facin 18 anys

Madrid ha aprovat un nou marc jurídic de protecció dels menors que inclou, entre d'altres mesures, l'adopció oberta i també que cap condemnat per delictes contra menors pugui treballar amb nens

Mariona Ferrer
2 min
Adopcions

MadridEl govern espanyol ha presentat aquest divendres tot un nou marc jurídic de protecció dels menors que inclou, entre d'altres mesures, la reforma de les adopcions i també la protecció dels menors víctimes de la violència de gènere o de l'abús sexual.

A banda, segons els nous avantprojectes de llei que ha aprovat aquest divendres el consell de ministres, qualsevol nen adoptat a Espanya podrà saber qui són els seus pares biològics quan faci 18 anys, ja que serà obligatori que les entitats públiques conservin tota la informació durant almenys 50 anys. Ho ha puntualitzat la ministra de Sanitat, Ana Mato, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Aquest nou marc jurídic modifica fins a 13 lleis que fan referència a la protecció de la infància. Una de les lleis que es modificaran serà la de violència de gènere, ja que per primer cop es reconeixerà els menors com a víctimes d'aquests maltractaments. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáez de Santamaría, ha recordat que el 64% de les dones víctimes de maltractaments tenen fills i que, d'aquestes, el 54,7% assegura que els seus fills han sofert abusos.

Adopció oberta

La nova legislació també regularà l'adopció oberta, la possibilitat que el menor pugui mantenir la relació amb la seva família biològica. Per a això caldrà el consentiment de totes les parts a partir d'una proposta del jutge.

Un altre dels punts és que els pares que adoptin podran demanar fer festa a la feina per anar a les reunions d'idoneïtat per a l'adopció.

Menys competències per a les autonomies

Tal com ha aclarit Mato, el nou marc jurídic busca "aclarir l'àmbit competencial". En aquest sentit, la decisió d'autoritzar adopcions internacionals passarà a ser de l'Estat, que també acreditarà les entitats que poden dur a terme aquests tràmits.

Protecció com a testimonis

La reforma també permetrà que el menor no hagi de repetir la seva declaració quan és víctima o testimoni en processos judicials, exercint el seu dret a ser escoltat. D'aquesta manera s'evita el mal que es fa al menor en haver de repetir moltes vegades el seu relat sobre aquestes situacions en què ha patit directament les agressions o les ha presenciat, segons ha precisat Mato.

Limitacions per treballar amb menors

L'Estat també impedirà a un condemnat per delictes contra menors treballar amb nens. L'avantprojecte, però, no detalla les professions que afecta ni si es podrà comprovar que es compleix el requisit.

stats