El Govern eliminarà divendres gairebé totes les restriccions per covid

L'hostaleria, la cultura i l'esport a l'aire lliure recuperaran el 100% d'aforament permès

3 min
Un grup de comensals en un restaurant al barri del Putxet, a Barcelona

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquesta tarda que a partir de divendres Catalunya "farà un pas de gegant" per tornar a la normalitat i "quedaran enrere la majoria de les restriccions encara vigents". El president ha concretat que tant les universitats com els congressos, les biblioteques o els espectacles culturals ja podran tenir un aforament del 100%. Els espectacles esportius a l'aire lliure també tornaran a tenir un 100% d'aforament, mentre que els que es fan en pavellons hauran de quedar-se al 80%. Pel que fa a la restauració, a més d'acabar amb les limitacions d'aforament, recuperaran el seu horari d'obertura. També queda anul·lada la limitació de tenir un màxim de deu persones per taula, així com la distància entre els clients. Pel que fa a l'oci nocturn, les restriccions seguiran igual i caldrà el passaport covid per poder-hi accedir i l'aforament es queda al 70%. Un altre canvi que ha anunciat el president és que el Procicat ha rebaixat el nivell de la pandèmia d'emergència a alerta.

Malgrat tot, "l'ús de la mascareta continuarà sent obligatòria en els mateixos espais on ho és actualment", ha insistit Aragonès. El President ha advertit també que "la pandèmia ha perdut força però no ha acabat" i que l'aixecament d'aquestes restriccions "no pot ser sinònim d'una relaxació total". En la seva compareixença ha volgut animar també a que es vacunin les persones que encara no han fet.

Menys de 100 pacients crítics

L'anunci del President arriba el dia en que la pressió als hospitals catalans pels casos de covid s'ha situat als nivells de fa més d'un any. Al passat juliol hi havia fins a 570 persones crítiques ingressades a les UCI. Des d'aleshores, a poc a poc, les UCI s'han anat buidant, en part pel descens en la transmissió del virus i, sobretot, per l'increment en la vacunació. La tendència ha permès que, per primer cop des de l'1 d'agost del 2020, el nombre de persones crítiques per covid-19 hagi baixat de 100 i s'hagi situat en 97, segons les dades del departament de Salut. L'estiu de l'any passat, Catalunya havia deixat enrere la primera onada i ignorava que estava a punt d'arribar un nou increment dels casos i, per tant, el retorn de les restriccions. El confinament s'havia començat a relaxar al mes de maig, cosa que havia permès la sortida de casa de tota la població tot i que cenyint-se a uns horaris. Es feien més 7.300 PCRs diàries i els laboratoris s'afanyaven a analitzar els resultats. L'agost del 2020 hi havia un 7,6% de casos positius, per sobre del 5%, el llindar que marca l’OMS per considerar que un país té la pandèmia sota control. Aquell dia van morir 10 persones per culpa del covid i es van confirmar 481 nous casos del virus.

Des d'aquell mes d'agost, Catalunya ha patit quatre onades més de diferent intensitat i en tot aquest període hi ha hagut un clar punt d'inflexió: l'arribada de les vacunes. El 27 de desembre de l'any passat es va començar a vacunar les persones que vivien en residències i que havien estat l'epicentre de la pandèmia. Des d'aleshores, el departament de Salut ha administrat 5.930.950 primeres dosis de la vacuna contra la covid-19 i 5.087.413 segones dosis. En paral·lel, s'han posat ja 68.830 terceres dosis. La pauta completa arriba a un total de 5.800.482 persones. Així, un 73,1% de la població de Catalunya té la pauta completa i el 74,8% ha rebut la primera punxada. Si només es té en compte la població major de 12 anys –la que es pot vacunar– el 82% té la pauta completa, mentre que el 83,8% té almenys la primera dosi.

Milloren tots els indicadors

A més del nombre de persones crítiques, tots els indicadors han millorat en els últims dies. La velocitat de transmissió (Rt) disminueix quatre centèsimes i se situa ara en 0,8: per cada deu persones infectades se n'infecten vuit més. El risc de rebrot també disminueix fins a 43 (-4). S'han notificat 346 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 917.354. Cal lamentar que s'han notificat dos morts i que el global de defuncions és de 23.936. Només l'1,6% de les proves de l'última setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 57,96 a 56,08, mentre que a set dies baixa de 24,37 a 23,08. Pel que fa al nombre d'ingressats, Salut ha declarat 14 hospitalitzats menys en les últimes hores (344).

stats