Municipis del voltant de Barcelona també es blinden contra els bingos i les sales de joc

Més ajuntaments segueixen els passos de la capital per combatre les addiccions mentre despunten protestes veïnals

Jordi Ribalaygue
2 min
Badalona estudia una moratòria en la concessió de permisos i redactar una ordenança restrictiva a noves obertures.

BadalonaEl nou bingo de Badalona –el sisè saló recreatiu de la ciutat– tindrà en un radi de 400 metres quatre centres educatius, dos serveis de salut mental i, just davant, un menjador social pendent d’obrir. El negoci es situarà al límit entre els barris de Llefià i Sant Roc, un dels punts amb un índex de pobresa més gran de l’entorn de Barcelona. “Tenim molts problemes socials i també de seguretat i incivisme. Posar-lo aquí [el bingo] és una bomba de rellotgeria. Portarà més misèria a moltes famílies i més dificultats en una zona prou calenta per la crisi”, diu Ignacio Segura, de la plataforma Stop Cases d’Apostes a Llefià, que agrupa entitats i comunitats de veïns contràries a l’establiment.

Si fos a Barcelona, no podria instal·lar-s’hi perquè no compliria amb les distàncies que l’Ajuntament acaba d’imposar. Alhora que la capital impossibilita que als 51 locals recreatius que té se n'hi sumin de nous o siguin reemplaçats els que tanquin, a l’entorn metropolità es mou fitxa davant el neguit creixent que les sales de joc s’escampin i aboquin els joves i població desfavorida a l’addicció.

Arran de les queixes, Badalona estudia ara una moratòria en la concessió de permisos i la redacció d'una ordenança restrictiva per a noves obertures. Montcada i Reixac s’ha avançat aprovant que cap casa d’apostes estigui a menys d’un quilòmetre d’un equipament públic. El regidor de Territori, Jordi Sánchez, admet que, en part, el veto de la capital els ha empès a blindar-se contra una eventual dispersió de negocis cap a la perifèria. “Tot el que fa Barcelona ens afecta”, diu.

En paral·lel, Santa Coloma de Gramenet ha adoptat les mateixes mesures que Barcelona. El Prat de Llobregat i Sabadell han suspès atorgar llicències durant un any mentre no instauren una normativa al respecte, i Terrassa, Cerdanyola, Esplugues i Sant Adrià valoren també dificultar que s’implantin sales de joc.

En tot cas, Catalunya limita el nombre de salons recreatius, a diferència de Madrid, on les cases d’apostes proliferen en barris populars. Els quatre casinos -a més dels sis del futur complex de Hard Rock a Vila-seca- i els 127 salons de joc existents han assolit el topall. En canvi, queden 12 llicències a repartir fins a arribar als 75 bingos que hi pot haver. A banda de 55 que estan en funcionament, n’hi ha vuit amb autorització per obrir -a més de Badalona, n'hi haurà a Mollet, Berga, Rubí, Castelló d’Empúries, Valls, Tarragona i Tàrrega- i dues sol·licituds a Tarragona i Blanes estan pendents de revisió.

A Mollet, les obres per estrenar el seu primer bingo han aixecat protestes. L’ordenança municipal impedeix que s’estableixi en nuclis habitats i a menys de 100 metres d’un centre docent o sanitari, però el local s’esmuny de les prohibicions: és a tocar de l’autopista i a 180 metres d’una escola. Els ajuntaments de Badalona i Mollet al·leguen que tenen les mans lligades perquè és la Generalitat qui concedeix els permisos d’obertura. El departament d’Economia matisa que, per sol·licitar l’autorització, les empreses han de presentar un certificat urbanístic del consistori que acrediti l’ús recreatiu del local.

stats