Els instituts de Barcelona recuperen els menjadors i la meitat tindran menys alumnes a classe

Cau el nombre d'alumnes a totes les etapes obligatòries però hi haurà més centres públics i més docents

2 min
Pla general d'un grup d'alumnes d'ESO dirigint-se a una de les classes d'un institut.

BarcelonaEl nou curs 2021-22 arriba amb novetats als instituts de Barcelona. Una de les més importants és que la gran majoria d'instituts (el 93,5%) recuperen el servei de menjador escolar o les cantines. Com que la majoria de centres de secundària fan jornada intensiva –els estudiants acaben les classes cap a les 15 h–, molts havien deixat d'oferir servei de menjador o l'oferien parcialment. Ara el servei es desplegarà a tots els centres per afavorir que els alumnes es puguin quedar a les tardes a fer-hi activitats lectives o extraescolars. Aquesta mesura, segons el conseller d'Educació i president del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, millora "l'equitat i la igualtat d'oportunitats" dels alumnes. "Si no hi ha menjador no tenen accés a la beca menjador", ha avisat. De fet, el Consorci també ampliarà aquests ajuts, que passaran de ser de dos dies a la setmana a cobrir tots els dies lectius. Fins ara només es cobrien els cinc dies de beca als alumnes dels centres més desafavorits. A banda dels ajuts de menjador (4,43 euros al dia o 6,33 euros al dia, en funció de la vulnerabilitat), es concedirà un ajut extra de 5 euros al dia per als monitors dels alumnes que no poden menjar sols.

A més, per primera vegada, i com també passa a nivell general a Catalunya, el nombre d'alumnes a l'ESO baixarà respecte del curs anterior –n'hi haurà 1.200 menys– i, com que es mantenen els mateixos grups, hi haurà menys estudiants per classe. El 55% dels grups tindran menys de 30 alumnes, en un terç dels instituts es manté la mateixa capacitat i en el 6% dels centres se superarà la ràtio de 30. A P3 també passa una cosa similar: el 75% de classes tindran menys de 25 alumnes –de fet, el 59% en tindran menys de 22–. En total, 173.928 alumnes començaran les classes dilluns a Barcelona, prop de 6.000 menys que el curs passat.

Tot i el descens del nombre d'estudiants, hi haurà 295 professionals més a les escoles i instituts, la majoria docents, i hi haurà més centres públics nous, quatre dels quals són centres concertats que passen a la xarxa pública. Una mesura important, tenint en compte que segueix creixent el nombre de famílies que es matriculen en centres públics: aquest curs la matrícula als centres públics ha crescut un punt, fins al 52,6%, fet que consolida la tendència dels últims anys. També s'estrenen equipaments molt reivindicats, com l'Institut Angeleta Ferrer.

Un jutge autoritza un nen de primària de Barcelona a anar a classe sense mascareta per motius mèdics

Un alumne de quart de primària d'una escola pública de Barcelona podrà començar el curs sense portar mascareta a l'aula. Un jutge ha autoritzat aquesta mesura, de manera cautelaríssima, per motius mèdics, anteposant la salut de l'infant a l'interès general. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit que l'escola s'adaptarà a aquesta mesura perquè cal prioritzar el dret a l'educació del nen. A més, ha dit que el curs passat ja hi va haver diversos casos similars, sempre per prescripció mèdica, sobretot en escoles d'educació especial però també en algunes d'ordinàries.

stats