A presó una organització criminal que robava camions a Catalunya i els enviava a l'Iraq i Síria

Els set membres del grup havien sostret vehicles valorats en més de 2,5 milions d'euros

Els Mossos d'Esquadra van detenir el dia 31 de maig set persones especialitzades en el robatori de camions grua i camions formigonera arreu del territori català. La investigació, tutelada pel jutjat d’instrucció número 8 de Gavà, es va iniciar el mes de gener de 2016 arran de la sostracció d’un camió a Molins de Rei. Els agents van detectar un augment en el robatori de camions d’aquestes característiques, fet que els va fer sospitar ja des d’un primer moment de l’existència d’alguna banda especialitzada en aquest tipus de sostraccions.

Aquest fet va quedar demostrat a mesura que la investigació anava avançant, ja que es va poder establir que darrere dels robatoris hi havia una organització criminal amb un elevadíssim grau d’especialització i capacitat operativa, així com una gran mobilitat internacional. L'organització criminal actuava a Catalunya des de mitjans del 2015. En total va sostreure 25 camions i set remolcs, dels quals se n’han pogut recuperar deu i quatre a diferents països d’Europa.
El 'modus operandi'
La operativa delictiva consistia en aquests passos: buscaven els vehicles durant el dia, i després, a la nit, un parell d’homes accedien al recinte on es trobava el camió i el sostreien mentre a l’exterior d’altres membres de l’organització vigilaven a fora. Un cop forçaven la porta, conduïen el camió fins a un punt proper. En aquell moment es feia un intercanvi de conductor, i es posava a conduir algú que no havia participat en el robatori, que era l’encarregat de conduir-lo des de territori nacional fins a un altre país de la Unió Europea, lloc on es procedia a l’entrega a un tercer i a fer el blanqueig del camió per al seu proper trasllat al país de destinació.
Els robatoris els acostumaven a fer en cap de setmana, fet que els permetia poder sortir del país i travessar França abans que el propietari legítim el trobés a faltar i posés la denúncia corresponent. Mentre el camió circulava per territori nacional i fins arribar a les proximitats de la frontera, anava sempre escoltat per un vehicle que era l’encarregat d’avisar al conductor del camió en cas de trobar un control policial.

Un cop els investigadors van tenir totes les persones identificades, el 31 de maig passat es va dur a terme un dispositiu que va culminar amb la detenció de set persones de nacionalitat anglesa, italiana, marroquina i turca. Els principals destins dels camions eren l’est d’Europa, l’Iraq, Síria, altres zones de l’orient mitjà i el nord d’Àfrica. El preu total dels camions i els remolcs sostrets ascendeix a més de 2.500.000 euros.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó dels set detinguts. Tot i donar l’organització per desmantellada, els investigadors no descarten més detencions en els propers dies.