POLICIAL
Societat 04/06/2014

Interior ajorna la tria del director dels Mossos

El secretari general del departament, Josep Martínez, n’assumeix les funcions de manera provisional

R. Mateos / L. Díaz-roig
3 min

BarcelonaUna setmana després de la dimissió de Manel Prat, continua sense haver-hi un candidat per dirigir els Mossos d’Esquadra. Estava previst que el nou càrrec es fes públic ahir, després de la reunió setmanal del Govern, però finalment s’ha ajornat. De moment el secretari general del departament d’Interior, Josep Martínez, n’assumirà les funcions de manera transitòria, una solució provisional per guanyar temps i poder trobar el relleu de Prat.

La cerca no està sent fàcil. El càrrec de director general de la Policia és ja de per si una plaça de risc, però els incidents arran del desallotjament de Can Vies -l’afer encara no està resolt- fan més complicat trobar un perfil capacitat i disposat a assumir el càrrec justament en aquests moments. Prova d’això és el fet que el delegat del Govern a les comarques de Tarragona, el convergent Joaquim Nin, va ser sondejat per prendre el testimoni de Prat, però va declinar la proposta, segons fonts de la federació nacionalista consultades per l’ARA.

Un dels factors que cal considerar a l’hora de decidir el nomenament són els equilibris entre Convergència i Unió. Prat ocupava quota convergent dins del departament, però mantenia una relació tibant amb el conseller, Ramon Espadaler, president del consell nacional d’Unió i figura emergent dels democristians. Ara es busca un nom que o bé provingui de les files convergents o bé sigui un perfil independent -un tècnic del món de la judicatura o de la seguretat- en l’òrbita del partit, i que tingui el vistiplau del conseller.

Mentre no s’acabi de lligar tota l’operació, serà Josep Martínez qui n’assumirà la responsabilitat. Segons fonts d’Interior, que esperen que el nomenament de Martínez sigui “per un curt termini”, els aldarulls pel desallotjament i l’enderrocament de Can Vies no han permès que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller es reunissin suficients cops. “És una decisió que mereix un repòs imprescindible”, va assegurar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va lamentar les “especulacions” que s’han fet fins ara.

El Govern va acceptar ahir la renúncia de Prat, anunciada dimarts en una compareixença en solitari i sense preguntes, a última hora del dia. De fet, l’ara ja exdirector dels Mossos, tot i haver presentat la seva dimissió, ha dirigit el dispositiu policial durant els aldarulls pel desallotjament del centre autogestionat de Sants, que ha acabat amb una setantena de detinguts i nombroses crítiques per una identificació massiva durant la manifestació de dissabte.

Polèmiques policials

Així, durant la setmana passada Prat va dirigir el dispositiu des del Centre Operatiu de Coordinació (CECOR), juntament amb el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el secretari general, Josep Martínez, que ara ha assumit de manera provisional les funcions de director de la policia. Homs va subratllar ahir el “compromís” de Prat i li va agrair els serveis prestats. “Fins avui ha estat al peu del canó fent la seva feina”, va destacar.

Prat va presentar la seva “renúncia irrevocable” i va assegurar que ho feia per “motius estrictament personals”. La dimissió, però, arribava després de les eleccions europees i precedida per una forta pressió política arran de la mort de l’empresari del cas Raval i, especialment, pels efectes del cas Ester Quintana, que van acabar amb l’abolició de les pilotes de goma. Una situació del cos policial a la qual ara se suma la gestió que s’ha fet dels aldarulls de Can Vies. Prat va negar que plegués pel cas Quintana però va demanar disculpes a les persones que s’haguessin sentit perjudicades per alguna de les seves decisions.

stats