POLICIAL
Societat 01/11/2013

Interior s'escuda en la presumpció d'innocència dels mossos del cas Raval

Espadaler repta la Policia Nacional a demostrar els cops al cap dels agents a l'empresari del Gaixample

Laura Díaz-roig
3 min
LA CÚPULA DELS MOSSOS 
 Ramon Espadaler va comparèixer acompanyat del director dels Mossos, Manel Prat, i el comissari en cap, Josep Lluís Trapero.

BarcelonaNo es pot concloure, de moment, una mala praxi per part dels agents dels Mossos d'Esquadra que van reduir Juan Andrés Benítez, l'empresari del Gaixample mort el 6 d'octubre poc després de ser detingut al Raval. Així ho va assegurar el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ahir va comparèixer davant els mitjans de comunicació acompanyat pel director general dels Mossos, Manel Prat, i el comissari en cap, Josep Lluís Trapero. Tots tres es van mostrar molt crítics amb l'informe que la Policia Nacional -encarregada d'investigar el cas- ha entregat a la jutge, en què s'assegura que almenys dos mossos van clavar amb "impuls" cinc cops de puny al cap i tres puntades de peu a l'empresari. Una conclusió a la qual no ha arribat la investigació interna de la policia catalana, que, amb l'anàlisi dels vídeos, ha conclòs que els cops es van donar al tronc superior de la víctima i no al cap. "L'ús raonable de la força per part de la policia mai serà agradable de visualitzar", va dir Espadaler, que va assegurar que "la línia vermella que no es pot creuar és colpejar al cap mentre es redueix una persona".

Vídeos, sang i testimonis

El conseller, però, va admetre que si la investigació acaba confirmant aquests cops al cap s'estaria davant d'una "extralimitació policial" que seria sancionable tant des d'una perspectiva interna -amb un expedient disciplinari- com des del punt de vista penal. Així, ni els vídeos de la detenció fets públics aquests dies, ni els testimonis dels veïns -que van assegurar davant el jutge que Benítez no tenia sang visible abans de ser reduït pels Mossos-, ni l'autòpsia -segons la qual la víctima hauria mort a causa dels cops- demostrarien, segons Interior, una mala actuació dels Mossos, que ja ha generat indignació entre veïns del Raval. "En un estat de dret la presumpció d'innocència també val per al cos de Mossos", va recordar ahir Espadaler, que va subratllar que, des del seu punt de vista, "no contrastar aquesta afirmació seria falta de rigor i arbitrarietat". Va descartar, doncs, apartar o expedientar els agents, que, de moment, no han estat imputats per la via judicial, i va dir que, per fer això, caldria "alguna cosa més creïble que les imatges". "Hem de ser garantistes, pulcres i rigorosos", va concloure.

Espadaler va anar més enllà i va reptar la Policia Nacional a "demostrar" els cops al cap. Trapero va assegurar que de les investigacions internes dels Mossos se'n desprèn que els cops s'haurien fet al tronc, i no al cap, per reduir Benítez, que s'estava resistint. Un fet que, segons Interior, traçaria la línia vermella de la mala praxi. "Creiem que les conclusions tretes de les imatges -per part de la Policia Nacional- són clarament errònies", va dir el conseller, que va demanar als responsables de l'informe que expliquin en què es basen perquè, si no, s'estaria davant "un fet greu". "No estic dient que no hagi passat, estic dient que si ha passat s'ha de demostrar", va repetir, insistint en el fet que una informació "d'aquesta gravetat s'ha de sostenir amb proves efectives". Segons Trapero, el fet que Benítez intentés agafar la camisa d'un agent demostraria que l'empresari "no estava immobilitzat".

Encara no han estat interrogats

De moment, i malgrat la investigació interna, els agents que van participar en la reducció de Benítez no han estat interrogats per Afers Interns de Mossos. El director general de la policia catalana va defensar ahir que no s'ha fet "per no intercedir en la investigació judicial". La jutge, que ha demanat a la conselleria d'Interior que els identifiqui, encara no els ha citat a declarar.

stats