POLICIAL
Societat 20/12/2013

Investiguen un grup que assetja homosexuals

Se citen amb homes per internet i després divulguen els vídeos a les xarxes socials

Laura Díaz-roig
2 min
Captura d'un dels vídeos publicats pel grup Proyecto Pilla Pilla al seu compte de Facebook.

Barcelona.Es fan dir Proyecto Pilla Pilla i es dediquen, presumptament, a assetjar homosexuals a Barcelona, però també en altres ciutats de la demarcació, com Granollers. Els Mossos d'Esquadra i el fiscal especial de delictes d'odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, han obert una investigació per aclarir qui hi ha darrere d'aquest grup, que està considerat un fenomen d'abast europeu i que s'estén ràpidament per les xarxes socials.

Segons expliquen els impulsors a la seva pàgina de Facebook, se citen -a través de xats d'internet- amb homes que volen tenir relacions sexuals amb nois de 16 anys i els preparen una emboscada: els graven amb una càmera i els humilien penjant les imatges a la xarxa. Quan l'home arriba, segons es pot comprovar als vídeos, es troba amb un grup de joves -que no es cobreixen el rostre- que es presenten com a protectors dels menors i en contra dels pedòfils i li recriminen que s'hagi citat amb un menor, el graven i li fan preguntes. El Codi Penal, però, estableix que les relacions sexuals amb majors de 13 anys són legals si hi ha consentiment. Quan s'aprovi la nova reforma, l'edat de consentiment sexual pujarà fins als 16.

Tant el compte de Facebook com de Twitter van ser tancats el 17 de desembre, però ja tornen a estar actius. De fet, en un dels missatges -ja esborrat- el grup assegurava que havien segrestat una persona, tot i que la policia catalana hi no dóna cap mena de credibilitat. A banda de les línies d'investigació que se segueixen, els Mossos han iniciat una sèrie d'accions per prevenir aquestes situacions i s'han posat en contacte amb els col·lectius més afectats, en especial la comunitat gai. Així, han posat en coneixement de totes les associacions que es poden veure afectades una adreça de correu electrònic perquè la interlocució sigui àgil i puguin expressar les seves inquietuds i aportar informació sobre el cas. Juntament amb l'Oficina per la No-Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona, han recordat una sèrie de recomanacions per explicar als ciutadans com han d'actuar per evitar casos d'assetjament.

Disposar de dades i no anar sol

Els Mossos recomanen que, en cas de tenir una primera cita, es disposi del màxim de dades de la persona i s'informi algú de confiança del lloc i l'hora de la quedada. Demanen intentar evitar anar sol el dia del primer contacte i, davant de qualsevol sospita, posar-se en contacte amb la policia a través del telèfon d'emergència. Totes les comissaries dels Mossos han estat informades de manera preventiva per intentar detectar situacions d'aquest tipus i comunicar la informació a les oficines centrals, que concentraran la investigació. També demanen a totes les persones que s'hagin vist afectades que denunciïn els fets a la comissaria dels Mossos més pròxima.

De moment, els vídeos del grup homòfob continuen penjats a la xarxa i el seu compte de Facebook té més de 800 seguidors. Tot i que en una de les gravacions el grup es desmarca de les bandes neonazis que actuen contra adolescents homosexuals a Rússia, el modus operandi té moltes similituds.

stats