Societat 28/08/2021

El Japó investiga la mort de dues persones que van rebre la vacuna de Moderna del lot fabricat a Espanya

El govern japonès va retirar tres lots produïts per la farmacèutica Rovi per contaminació

ARA
2 min
La farmacèutica Rovi és una de les empreses espanyoles que fabriquen la vacuna contra el covid.

BarcelonaEl Japó ha anunciat aquest dissabte que investiga la mort de dues persones vacunades amb un dels lots de la vacuna Moderna fabricats a Espanya i que les autoritats del país asiàtic van retirar després d'haver detectat contaminació en algunes dosis. Tot i això, el govern japonès ha volgut aclarir que de moment no hi havia evidències d'una connexió entre les defuncions i l'administració dels vials de Moderna fabricats per la farmacèutica espanyola Rovi a Còrdova, segons ha informat en un comunicat el ministeri de Sanitat. Les dues persones, de 30 i 38 anys, van morir pocs dies després d'haver rebut la seva segona dosi de la vacuna el mateix mes.

"S'han registrat dos casos de defuncions després de la vacunació amb un dels lots corresponents produïts a la mateixa fàbrica i al mateix període", ha assenyalat el ministeri. Les autoritats japoneses consideren tots dos casos "sospitosos" de ser una reacció a la vacuna i asseguren que treballaen amb un equip d'experts per verificar-ho. Una de les dues morts s'ha reportat "com a possible reacció a la vacuna" i l'altra es va registrar després que les autoritats japoneses aturessin l'ús dels lots en qüestió.

Tant Moderna com la seva distribuïdora al Japó, la farmacèutica Takeda, han destacat la importància d'investigar la relació entre les morts i les vacunes. "De moment no tenim proves que hi hagi cap relació entre la vacuna de Moderna i les morts, però és important dur a terme una recerca formal per determinar si hi ha connexió", han assenyalat les dues empreses en un comunicat. També han indicat que "treballen amb les autoritats per investigar les defuncions" i condueixen les seves investigacions "amb la màxima urgència i transparència".

Les autoritats japoneses van bloquejar dijous per precaució tres lots de vacunes que sumaven un total d'1,63 milions de dosis, que havien estat distribuïdes per al seu ús o que ja havien estat administrades, després de detectar-se impureses en 39 vials del fàrmac. El govern japonès calcula que s'han vacunat prop de mig milió de persones amb dosis procedents dels lots afectats, tots fabricats a la mateixa planta de producció de la farmacèutica espanyola Rovi, el principal proveïdor del país asiàtic de la vacuna Moderna.

stats