EL CATALÀ A LES ILLES
Societat 17/09/2013

Bauzá diu que defensa el català de les illes après dels avis, "no el de Catalunya"

El president balear diu que el seu executiu impulsa un sistema contraposat al model "d'immersió i imposició" de l'oposició

EFE / ARA Balears
2 min
El president del Govern Balear, José Ramón Bauzá, al Parlament. Ahir va tornar a carregar contra la immersió lingüística.

PalmaEl president balear, José Ramón Bauzá, ha dit aquest dimarts al Parlament de les illes que els partits de l'oposició no estan legitimats per qüestionar el model educatiu que impulsa el PP perquè els sistemes que van implantar van "fracassar estrepitosament". "Vostè –ha dit en al·lusió a la líder del PSIB, Francina Armengol– defensa un model d'immersió i imposició que no va ser avalat per les urnes", mentre que el govern –del PP– impulsa un "equilibri entre l'anglès, el castellà i el català après dels pares i avis, no el català de Catalunya".

Bauzá també ha demanat als que donen suport a la vaga indefinida de professors contra la imposició del tractament integrat de llengües (TIL) que respectin "la voluntat de la majoria" que va donar suport a les urnes al PP. Ho ha dit responent a les crítiques de l'oposició en el ple del Parlament, on ha defensat que la prioritat de la seva política educativa és combatre el fracàs escolar i introduir l'ensenyament en anglès en equilibri amb les llengües oficials: el castellà i les modalitats del català pròpies de les Balears.

"Aquest projecte educatiu s'aplicarà perquè és el millor per als nostres fills i perquè és un dels nostres compromisos electorals", ha remarcat el cap de l'executiu balear, segons el qual l'esquerra critica el trilingüisme perquè està en contra de qualsevol reforma que fa el PP. A més, Bauzá ha negat que l'aprovació d'un decret llei per deixar sense efecte la suspensió cautelar del calendari d'aplicació del TIL suposés un desacatament al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Ha assegurat que va ser la correcció d'un error formal amb "les eines" que li concedeix l'exercici legítim del poder.

Les respostes de Bauzá a l'oposició han tancat un torn de preguntes en què la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, ha tingut un absolut protagonisme per les reiterades preguntes relacionades amb el conflicte educatiu. Camps ha acusat l'oposició d'intentar crear crispació entre la comunitat educativa, que, segons el seu punt de vista, dóna suport en una "gran majoria" a les polítiques educatives del PP.

A més, Camps ha dit que els expedients sancionadors "per desobediència" contra tres directors d'institut de Maó que van qüestionar el TIL eren necessaris "per preservar els drets dels alumnes". També ha defensat la solució adoptada pel Govern Balear per eludir la suspensió cautelar de l'aplicació del TIL. "La legitimitat per fer un decret llei ens la donen les urnes", ha afirmat. A més de les set preguntes sobre la vaga de professors i l'inici del curs escolar, Camps ha respost també a una interpel·lació sobre aquesta qüestió plantejada pel grup socialista.

stats