COMISSIÓ DE SANITAT
Societat 17/06/2013

Josep Prat no veu incompatible presidir l'ICS i dirigir una empresa privada d'hospitals

L'expresident de l'ICS no respon algunes preguntes dels parlamentaris perquè està imputat i recorda que els seus nomenaments no van ser rebutjats per cap partit

Acn
2 min

BarcelonaL'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) Josep Prat ha assegurat aquest dilluns al Parlament que no veu incompatible presidir aquesta empresa pública, la més gran de Catalunya, i ser directiu d'una important empresa privada del sector sanitari, com USP Hospitals. Segons ell, aquesta companyia privada no volia tenir cap relació amb la sanitat pública catalana i, de fet, estava en venda. A més, ha explicat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, li va dir que informes jurídics indicaven que no calia que dimitís del seu càrrec privat per presidir l'ICS, que era un càrrec no remunerat.

En la seva intervenció a la comissió d'investigació sobre la gestió sanitària i les relacions entre sector públic i privat, l'expresident de l'empresa pública de Reus Innova hi ha acudit acompanyat del seu advocat, Xavier Melero, que l'ha aconsellat en algunes de les respostes i en d'altres li ha recomanat que no contestés, perquè està imputat judicialment en casos de suposada corrupció en l'àmbit sanitari.

Prat ha recordat que ha treballat 27 anys en la sanitat pública i que ho ha fet amb els vots a favor de diversos partits. A més, ha col·laborat, segons ell, amb tots els consellers de salut des de mitjans dels anys 80 i té "amics" a tots els partits. Amb això, s'ha volgut treure de sobre la imatge de "paradigma de la sanitat privada" amb què se l'ha identificat en els últims anys, quan ha treballat per a USP Hospitals, la Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci Sanitari de Catalunya.

En una de les compareixences més esperades d'aquesta comissió, Prat ha detallat el seu currículum, i ha explicat que fins a l'any 1985 havia treballat al sector naval, i des d'aleshores ha estat relacionat amb la sanitat pública, primer a Reus i després des de la Generalitat o al Maresme.

Així, quan li van proposar ser president de l'ICS va preguntar al conseller Boi Ruiz si era incompatible amb els seus càrrecs en la sanitat privada. Com que el càrrec a l'ICS era sense sou i USP Hospitals no tenia contractes amb la sanitat pública, informes jurídics van determinar que no hi havia incompatibilitat i ell va assumir el càrrec perquè li feia "molta il·lusió".

Prat s'ha mostrat "dolgut" pel "judici mediàtic" sobre ell en els últims mesos i ha lamentat que s'hagin muntat "guions de pel·lícula". L'expresident de l'ICS també ha explicat que el seu càrrec va començar a ser qüestionat el setembre del 2011, set mesos després del nomenament, quan es va filtrar un document intern sobre la reestructuració de l'empresa pública.

Sobre la seva entrada al consell d'administració d'USP Hospitals, ha dit que ho va fer perquè ell era l'únic català d'una empresa que havia nascut a Catalunya i volia situar la seu a Madrid. A més, USP volia destacar-se per ser atractiva per a possibles compradors.

stats