Universitats

La justícia avala la sanció de 14 mesos a un professor de la UAB per abús d'autoritat

El docent, que va estar més d'un any sense sou ni feina, pot tornar al centre des del 20 de maig

2 min
Un grup d'alumnes ha llegit un manifest contra els abusos de poder i l'assetjament a la UAB

BarcelonaLa Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va actuar correctament suspenent de sou i feina durant 14 mesos el professor de filologia espanyola Ángel Gallego per una falta molt greu de prevalença de la condició d'empleat públic i dues faltes greus d'abús d'autoritat. El jutjat del contenciós administratiu número 15 de Barcelona ha avalat la sanció al docent que va imposar el març del 2023 la universitat i ha desestimat el recurs que va presentar Gallego, que ara té 15 dies per acudir a una instància superior. El cas, que va avançar l'ARA, va destapar-se després que una alumna de doctorat denunciés el professor per assetjament sexual i set persones més ho fessin per assetjament laboral i abús de poder.

La sanció administrativa de 14 mesos es va acabar el passat 20 de maig. Fonts de la UAB asseguren que el professor pot tornar a Bellaterra, però que durant aquest quadrimestre ja no té docència assignada, i que el repte ara és restablir la normalitat a partir del curs vinent. En aquest sentit, s'han fet formacions i xerrades entre l'alumnat i el claustre per intentar crear un clima de confiança que permeti reprendre l'activitat el curs 2024-25 sense problemes.

Sanció proporcionada

"No hi ha hagut vulneració dels principis de legalitat, tipicitat, no s'ha vulnerat la presumpció d'innocència", destaca la resolució, que remarca que els fets van ser correctament "tipificats" per part de la universitat i les sancions van ser "proporcionades". En l'escrit, es dona per "acreditat" l'ús "desmesurat" de les facultats que tenia el professor com a director de tesis de les doctorandes, "excedint-se i aprofitant-se" d'elles per dur a terme una "actuació" que no era "pròpia ni adequada": es va demostrar que els feia fer de cangur del seu fill o que l'incloguessin com a coautor d'estudis realitzats per elles "a canvi" d'obtenir finançament per assistir a congressos i seminaris. "Es va apropar massa a les doctorandes", ressalta la sentència, tot posant èmfasi en el fet que el mateix Gallego va admetre haver mantingut dues relacions, primer amb la doctoranda que el va denunciar i posteriorment amb una alumna de segon curs de grau que estava en situació vulnerable.

La resolució destaca que la UAB va valorar "de manera racional" i "exquisida" tota la "ingent prova practicada". "Cap argument es pot oferir per desvirtuar que la conducta durant almenys tres anys era de persecució reiterada aprofitant-se de la seva posició acadèmica, que tenia com a finalitat la represa de la relació sexoafectiva que li va generar a la doctoranda una situació d'angoixa i ansietat que va requerir tractament psicològic", afegeix el text.

El cas anava més enllà del que va resoldre la UAB, ja que altres estudiants de grau van relatar a aquest diari com el professor establia relacions de confiança íntimes amb elles. El departament de Recerca i Universitats també va acreditar que Gallego utilitzava el seu càrrec de coordinador de les proves d'accés a la universitat (PAU) en llengua castellana i literatura per acostar-se a noies molt joves.

stats