PROTESTA A LA JUSTÍCIA
Societat 04/09/2013

La vaga de Justícia: 70% de seguiment segons els sindicats, 6% segons la Justícia

Centenars de treballadors es manifesten pel centre de Barcelona. S'han decretat serveis mínims, sobretot per als jutjats de guàrdia i en judicis en què l'acusat estigui en presó provisional

Acn
2 min

BarcelonaEls sindicats xifren en un 70% el seguiment de la vaga de treballadors i funcionaris de la Justícia. Tanmateix, el departament de Justícia rebaixa considerablement la xifra fins a un 6,33%, d'un total de 7.509 treballadors de l'administració. Oficialment la vaga és indefinida, però els sindicats ja han admès que la majoria de funcionaris la faran durant dos dies, aquests dimecres i dijous, i només un centenar de funcionaris del Deganat de Barcelona la podrien seguir indefinidament gràcies a una caixa de resistència que ja ha recaptat uns 80.000 euros.

Dels 7.509 treballadors dels cossos de gestió, tramitació i auxili judicial, més els metges forenses, el departament de Justícia assegura que el seguiment més elevat és a Barcelona, amb el 7,91%. A Tarragona el seguiment ha sigut del 3,81%, a Lleida del 1,66% i a Girona de l'1,07%. En canvi, els sindicats eleven la xifra a més del 70%, i en alguns casos gairebé al 100%.

Els quatre sindicats convocants, CCOO, UGT, STAJ i CSI-F, reclamen que no se'ls apliquin més retallades salarials i de condicions laborals. Tot i que orgànicament depenen del govern espanyol, és la Generalitat qui els paga el sou. Per això, mentre que a la resta de l'Estat aquest any no se'ls ha aplicat cap retallada, a Catalunya se'ls ha tret una paga extra, com a tots els treballadors públics de la Generalitat, cosa que, segons ells, suposa uns 300 euros mensuals durant el segon semestre. A més, amb les retallades patides des del 2010 calculen que han perdut uns 6.000 euros anuals.

Els funcionaris de la Justícia al·leguen que la Generalitat no els pot aplicar les mateixes retallades que a la resta dels seus treballadors, perquè són un cos estatal, i per això ja han portat el cas als jutjats contenciosos administratius.

Mentrestant, abans de l'estiu van convocar protestes cada dimecres, i aquest dimarts van concentrar-se davant de cada òrgan judicial. Aquest dimecres uns 500 funcionaris han fet una manifestació entre les seus de la conselleria de Justícia, al carrer Pau Claris amb Casp, fins al davant de la conselleria de Governació, a la Via Laietana. Amb botzines, xiulets, pancartes i lemes contra les retallades, la corrupció i els governs català i espanyol, han reclamat que els rebés algun dirigent de Governació, però els han assegurat que tots els alts càrrecs eren fora de l'edifici.

La vaga ha provocat diversos problemes en alguns jutjats, com la suspensió d'alguns judicis no urgents o llargues cues de procuradors que volien lliurar escrits a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Justament aquesta estratègia de dilatar l'admissió d'escrits és la que volen seguir els sindicats per forçar la Generalitat a negociar. Mentre que a partir de divendres la majoria de funcionaris tornaran previsiblement a la feina, el centenar de funcionaris del Deganat de Barcelona, que és qui rep els escrits judicials i els reparteix als diversos jutjats, podrien fer vaga indefinida, cosa que retardaria l'admissió de nous casos. Aquests funcionaris compten de moment amb una caixa de resistència d'uns 80.000 euros per substituir el sou que deixaran de percebre.

Per la seva banda, la Generalitat ha respost als funcionaris que les retallades es fan per culpa de les dificultats pressupostàries i l'objectiu de dèficit fixat, i espera que els sindicats segueixin dialogant. A més, ha recordat que des del 2010 no hi ha hagut retallades de personal, que s'ha reforçat el jutjat de Tortosa i que ha demanat al govern espanyol que ampliï el nombre de jutjats i les plantilles.

stats