L'anàlisi d'Antoni Bassas: '«Els hem guanyat 9 a 1!» Sànchez admet que juga a l'equip del PNB i Bildu'

«Els hem guanyat 9 a 1». Aquí tenen tot un president espanyol sumant sense complexos els vots socialistes amb els del PNB i els de Bildu

Avui és un dia de dolç despertar després del dia més bonic de l’any a Catalunya. Va fer fred, però no va ploure gairebé gens, i sembla que tothom va trobar el seu llibre o el seu autor, que d’això és del que es tracta.

I el resum final el posa la cuinera Maria Nicolau, que amb l’entusiasme que li és habitual proclamava eufòrica “Quan ens hi posem, som collonuts!”. Doncs això mateix, Sant Jordi, llegir i estimar, parla molt bé de nosaltres, com a societat que dona valor a la cultura, a la literatura més concretament. 

Sant Jordi va ser un oasi polític, tot i que la campanya comença demà a la nit. No es perdin l’article de l’Ignasi Aragay, a propòsit d’una conversa entre Salvador Illa i la consellera de cultura, Natàlia Garriga.

Illa va dir que el català és el centre de gravetat de l’ensenyament a Catalunya, i Aragay es pregunta si Illa pot salvar el català. I li recorda que Pla, acabada la Guerra Civil, “quan va veure que el volien

convertir en el perfecte escriptor bilingüe,

va afirmar rotundament que el bilingüisme era un desastre i que ell era un escriptor només en català. I llavors es conjura per fer una monumental contribució per salvar la

llengua. Com la salvarem ara?” És una pregunta molt important –no és una pregunta més– per a aquesta campanya que està a punt de començar.

I per acabar, atenció al que ha passat aquest matí al Congrés. Feijóo li ha preguntat a Sánchez per les eleccions basques, li ha vingut a dir que els socialistes espanyols han normalitzat tant Bildu que ara ja han estat a punt de guanyar les eleccions a Euskadi. I Sánchez li ha contestat això: “Miri què ha passat. 9 de cada 10 vots, diumenge a Euskadi, van anar a partits que van donar suport a aquesta investidura, a aquest govern i a les polítiques que estem desplegant durant aquests mesos. Els hem guanyat 9 a 1”.

“Els hem guanyat 9 a 1”. Aquí tenen tot un president espanyol sumant sense complexos els vots socialistes amb els del PNB i els de Bildu, hereus de Batasuna, durant molt de temps considerat el braç polític d’ETA.

Certament, la necessitat obliga Sánchez a fer i a dir algunes coses que anys enrere ningú no s’hauria cregut que sentiria en boca d’un dirigent socialista. Anar a votar serveix d'alguna cosa. Quan ens hi posem, som collonuts, que diria Nicolau.

Bon dia. 

stats