Tribunals
Societat Justícia 25/11/2022

Argimon, investigat pel cas de la llar d'infants de la Vall d'Hebron

La jutge té en el punt de mira fins a catorze persones pels suposats "incompliments sistemàtics" en la gestió de l'escoleta

3 min
Josep Maria Argimon: “Potser no necessitem anar tantes vegades al metge, cal fer pedagogia”

BarcelonaLa jutge que investiga les presumptes irregularitats a la llar d'infants de la Vall d'Hebron, que va estar anys funcionant sense llicència i es va acabar tancant a finals de l'estiu passat, ha ampliat la llista d'investigats, que ja arriba a 14 persones. Segons ha pogut confirmar l'ARA, la magistrada ha inclòs dins de la causa l'exconseller de Salut Josep Maria Argimon, per la seva gestió a l'entorn de l'escoleta quan era gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), així com un dels exdirectors d'aquesta institució. Tots dos estan citats a declarar a mitjans de febrer. De fet, Argimon era l'únic dels exgerents de l'ICS entre el 2013 i l'actualitat que no estava investigat en el cas. Com que fins fa poc era conseller, si la jutge l'hagués volgut imputar hauria d'haver traspassat el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per la seva condició d'aforat aleshores.

Segons consta en el sumari del cas, la Guàrdia Civil va detectar una sèrie d'"incompliments sistemàtics" al centre –que atenia els fills de treballadors de l'hospital–, com ara que hauria funcionat durant anys sense llicència d’activitat, sense inscriure’s en cap registre, sense llibres de comptabilitat, pagant les quotes en negre, sense tenir assegurança i amb el manteniment a càrrec de l’hospital. Per això, a més de diversos exresponsables de l'ICS, també estan investigats en la causa diversos funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona i les dues màximes responsables de la llar d'infants.

El punt de partida del cas –que es va obrir arran de la denúncia d'una infermera del centre, exmembre d'UGT– és el conveni que es va signar entre l’Institut Català de la Salut i l’associació Escola Bressol Hospital de la Vall d’Hebron, que es va crear expressament perquè el centre pogués continuar obert després d’un temps de pugna entre els sindicats dels treballadors i la direcció de l’hospital. En aquest document s'establia que l'escoleta havia de legalitzar la seva situació i obtenir els permisos pertinents, però mai va arribar a fer-ho. La Guàrdia Civil considera que tant els responsables del centre com els de l'ICS i els funcionaris de l'Ajuntament eren conscients d'aquesta irregularitat i no van fer res per solucionar-ho. De fet, l’any 2017 l’Ajuntament va obrir un expedient a l’escoleta per aquest motiu, s'hi van fer dues inspeccions i els funcionaris municipals van arribar a notificar al centre que havia de cessar l’activitat, però l'expedient va acabar quedant en un calaix.

Per això, un dels delictes que hi ha sobre de la taula és el de prevaricació. La causa també està oberta per malversació de fons públics, perquè els investigadors sospiten que l'hospital es va acabar fent càrrec de moltes despeses de la llar d'infants, tot i que el conveni establia que havia de ser el centre qui s'autofinancés a través de les quotes dels pares, i que el centre hospitalari només cedia les instal·lacions i assumia el cost de l'aigua, la llum i el gas. Malgrat tot, en la causa s'hauria fet constar que els operaris de l'hospital van acabar fent les tasques de reparació i manteniment que necessitava l'escoleta.

Petició per declarar

El mateix dia que està citat a declarar Argimon, la jutge titular del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona també ha tornat a citar a declarar la presidenta de l'associació de la llar d'infants i qui va ser la directora del centre. Totes dues estan investigades en el cas i ja van comparèixer fa un mes davant de la magistrada. En aquella ocasió, però, es van acollir al dret de no declarar. Ara han estat elles les que han demanat comparèixer voluntàriament.

stats