Tribunals
Societat Justícia 03/03/2022

Un funcionari i diversos empresaris admeten un frau en les llicències de pisos turístics 13 anys després

Quinze processats per la trama de corrupció arriben a un pacte amb les acusacions que tancarà el cas amb penes menors

2 min
Una imatge de la primera sessió del judici per la trama de corrupció dels pisos turístics de Ciutat Vella

BarcelonaL'any 2008 l'Ajuntament de Barcelona va haver d'aprovar una normativa per frenar el boom de pisos turístics a Ciutat Vella. Més de tretze anys després, diversos empresaris han admès que van crear una trama corrupta per intentar esquivar la normativa i continuar fent negoci. A canvi de suborns, van convèncer almenys un funcionari del consistori –ara ja jubilat– i un treballador perquè tramitessin llicències per a diversos apartaments a la zona, encara que no complissin els requisits. Tant el funcionari com el treballador i els empresaris van acabar investigats per les irregularitats que aquest dijous han arribat a judici. Aprofitant els anys que la causa ha trigat a jutjar-se, 15 dels 23 processats han arribat a un pacte amb les acusacions i han reconegut els fets a canvi d'una rebaixa substancial en la petició de la condemna que els feien. Alguns dels acusats s'enfrontaven a fins a 18 anys de presó, mentre que ara accepten penes menors que oscil·len entre 6 mesos i 4 anys, que amb tota probabilitat els permetran esquivar l'estada entre reixes.

Alguns dels quinze acusats que han admès els fets també han reconegut que van amenaçar l'exregidora Itziar González, una exgerent i una exarquitecta de l'Ajuntament quan van intentar posar fi a les irregularitats i posar ordre en la tramitació dels expedients. A totes tres els van arribar cartes anònimes que en realitat havia escrit un dels intermediaris de la trama, que ha acceptat quatre anys i tres mesos de presó per aquests fets i per la seva participació en el frau de la tramitació de les llicències. Es tracta de Joaquin Quílez, un enginyer de l'Ajuntament que ja acumulava dues condemnes més: una per haver participat en les irregularitats de llicències per a locals de l'Eixample i una altra per filtrar informació a empresaris perquè poguessin burlar les inspeccions als seus locals, dins el cas de corrupció policial al voltant dels prostíbuls Riviera i Saratoga.

A més de la condemna per les amenaces, els suborns i la prevaricació, Quílez i una altra de les processades han acceptat indemnitzar González i les altres dues treballadores municipals amb 22.200, 50.000 i 10.000 euros respectivament pels danys que els van causar amb els anònims. Gonzàlez, per exemple, va demanar el trasllat d'àrea a causa de les cartes amenaçadores.

Cas Riviera i Saratoga, l'antecedent

Precisament va ser la investigació d'aquesta causa de corrupció policial al voltant dels prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels la que va destapar la causa de la trama de frau en les llicències de pisos turístics. Quan la policia va escorcollar la casa i el despatx de Quílez va trobar diversos documents amb els noms i les adreces d'alguns pisos de Ciutat Vella seguits de diverses quantitats econòmiques, que correspondrien als suborns que havien de pagar els propietaris per aconseguir la llicència que els permetia operar com a pisos turístics tot i no complir els requisits que marcava la normativa.

A l'arrencada del judici, la Fiscal d'Anticorrupció que porta el cas també ha retirat l'acusació contra tres de les investigades. Però la vista continuarà perquè cinc dels acusats mantenen la innocència i han optat per tirar endavant el judici, entre ells l'excap de l'assessoria jurídica de Ciutat Vella.

stats