Tribunals
Societat  /  Justícia 25/09/2022

A judici l'estafadora que va induir un parricidi

L'acusada, que s'enfronta a 34 anys de presó, va enganyar un noi perquè matés el seu pare inventant una nòvia virtual i un grup parapolicial

3 min
Un vehicle dels Mossos d'Esquadra traslladant als jutjats de Vilanova i la Geltrú el detingut

BarcelonaDurant un any i mig, l'Alba va idear una vida nova per a l'Ismael, un jove de 19 anys. Li va crear una nòvia virtual, amb qui va arribar a tenir bessonada, tot i que mai va conèixer cap dels tres, i el va convertir en membre d'una suposada unitat parapolicial que lluitava contra les màfies de tràfic d'éssers humans. L'únic que volia era estafar-lo. Primer van ser 150 euros per finançar la suposada unitat policial i després es van convertir en ingressos als seus comptes corrents de més de 2.000 euros. El noi demanava els diners als pares fingint que eren per a cursos d'informàtica, fins que ells van tancar l'aixeta. Aleshores, l'Alba va ordenar-li a l'Ismael que matés el seu pare, fent-li creure que formava part d'una màfia i que la vida de la seva família perillava si no pagava 20.000 euros.

El món que havia creat la dona era tan real per a ell, que el jove va acabar apunyalant el seu pare mentre dormia i va calar foc al pis. Després va traspassar els diners a l'Alba, que el 27 de setembre s'asseurà al banc dels acusats. La Fiscalia li demana 34 anys de presó per estafa i inducció a l'assassinat. Al seu costat també es jutjarà l'Ismael, tot i que en el seu cas el ministeri públic demana l'absolució i l'ingrés a un centre psiquiàtric per rebre tractament durant un màxim de 30 anys.

En el seu escrit d'acusació, el fiscal explica que l'acusada es va guanyar la confiança de l'Ismael, a qui va conèixer perquè era el millor amic del seu xicot. Sabia que era un noi introvertit, amb una "baixa autoestima" i que vivia "folgadament" gràcies als diners que li deixaven els seus pares: la víctima perfecta. Aleshores va idear "un pla criminal" amb dos pilars bàsics: primer es va "inventar" el "personatge estel·lar" de la Júlia, una suposada nòvia virtual per a l'Ismael, darrere de la qual s'amagava ella mateixa, i que li servia per exercir "una doble influència" sobre el jove. L'altre pilar incloïa un engany també per al seu xicot. Com que sabia que tots dos sentien admiració per la feina de la policia "va fingir que formava part d'un grup secret que col·laborava amb els Mossos d'Esquadra en la investigació i ajuda a les víctimes del tràfic d'éssers humans" i els va convèncer per sumar-s'hi.

D'aquesta suposada trama també en formaven part la Júlia, la nòvia virtual, i un seguit de personatges "inventats més" que l'acusada va anar creant. L'Ismael va caure totalment en el parany. Segons el fiscal, es creia "el seu paper de protector" de la suposada nòvia virtual, així com el seu protagonisme creixent en la imaginària unitat parapolicial. En canvi, el nòvio de l'Alba va començar a sospitar. Aleshores, diu el fiscal, ella va tallar la relació amb ell i va "passar a la següent fase del seu pla criminal", que consistia a demanar a l'Ismael diners per finançar la unitat de lluita contra el crim organitzat. En quatre mesos li va prendre 7.495 euros que el jove va anar demanant als seus pares "emmascarant-los" com a despeses d'estudis: una fira d'informàtica o diversos cursets.

Fins que els pares van dir prou. Quan l'acusada ho va saber va "idear un salt qualitatiu" en el seu pla: conscient del seu "poder suprem" sobre el noi, a qui havia aconseguit "aïllar" de la família i els amics i "allunyar-lo de la realitat", el va convèncer que el seu pare "tenia connexions amb la màfia" i que allò posava en perill la vida de la seva mare, la seva germana, la nòvia virtual i els fills que suposadament havia tingut amb ella gràcies a una inventada inseminació artificial. L'Alba li va dir a l'Ismael que si volia protegir-los havia de matar el pare i pagar 20.000 euros. Segons el fiscal, també li va indicar com ho havia de fer: havia d'esperar un moment que l'home "no pogués oposar resistència", utilitzant "un instrument que tallés" i fent-ho "per l'esquena".

L'acusada va anar insistint fins que el 8 de juny del 2019, el noi va trobar l'ocasió: quan va arribar a casa va veure que la seva mare i la seva germana no hi eren i que el seu pare dormia a l'habitació i va trucar a l'Alba, que va ordenar-li executar el pla. El noi va apunyalar el pare i va calar foc a la casa per fer que semblés un accident. Seguint "les instruccions" de l'Alba, també va traspassar 20.000 euros des del compte del pare al d'ella. Segons el fiscal, en el moment del crim el noi patia un brot d'esquizofrènia i "tenia l'absoluta convicció" que tot el que li deia l'Alba era veritat.

L'Ismael va confessar els fets tant davant dels Mossos com del jutge del cas. La família del noi ha renunciat a sol·licitar cap tipus d'indemnització. En canvi, la Fiscalia reclama a l'acusada que compensi els familiars de l'Ismael amb 450.000 euros i els retorni els 7.495 estafats.

stats