Tribunals

La jutge tira endavant el procés d’eutanàsia del pistoler de Tarragona empresonat

Entén “el neguit” de les víctimes però defensa que el dret a la integritat “té prioritat”

3 min
Efectius del SEM atenent els ferits del tiroteig en una empresa de seguretat de Tarragona

BarcelonaEl debat sobre la petició d’eutanàsia de l’exvigilant de seguretat que al desembre va disparar contra tres excompanys de feina a les oficines de Securitas de Tarragona i que després es va atrinxerar armat en un mas de Riudoms, on va mantenir un intercanvi de trets amb els Mossos, amb dos agents ferits, ja té resposta. La jutge d’instrucció que investiga el pistoler, empresonat a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa (UHPT), tira endavant el procés d’eutanàsia després que el sindicat dels Mossos USPAC, que representa els agents ferits, demanés aturar-lo. És un cas sense precedents en què la magistrada Sònia Zapater, titular del jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona, ha rebutjat la sol·licitud del sindicat, malgrat que la seva decisió es pot recórrer.

La jutge, en la seva interlocutòria, assegura que entén “el neguit” de les víctimes però defensa que el dret a la integritat física i moral “té prioritat” per la seva “proximitat al nucli del dret a la vida”. No consta que en el primer any d’aplicació de la llei d’eutanàsia s’hagi produït cap situació similar i la magistrada explica que “no existeix cap previsió legal que permeti que un jutge pugui interferir” en aquest procés. Diu que els únics recursos poden ser contra les decisions mèdiques i que no són de la seva competència. Tampoc comparteix l’argument que no es garanteix l’assistència del pistoler, que està empresonat preventivament, al judici perquè la seva falta de presència “no vindria frustrada per la fuga sinó per la seva mort”.

“Podria dir-se que es produeix una col·lisió de drets fonamentals”, considera la jutge, que enumera els drets a la integritat, a la dignitat, a la llibertat i a l’autonomia personal en contraposició al dret a la tutela judicial efectiva per al judici. Però afegeix que, per haver-hi “conflicte, hauria de tractar-se de drets ponderables, que no és el cas”. La magistrada veu “evident” que el primer dret que menciona ha de passar per davant i que la valoració no pot dependre de “la trajectòria vital de qui l’ostenta”. L’home ha demanat l’eutanàsia per una lesió medul·lar greu irreversible causada pels trets que va rebre durant la intervenció dels Mossos. La lesió li afecta la mobilitat i li provoca patiment.

Altres raons de “frustració”

“Existeixen múltiples causes que poden comportar una frustració, com poden ser la declaració de nul·litat d’una prova imprescindible, la prescripció dels fets o la mort de l’investigat, fins i tot si és voluntària com en aquest cas”, justifica la jutge, que diu que el procés ha de complir les normes i les garanties “fins allà on sigui racionalment admissible”. La magistrada “comprèn” que les víctimes “puguin veure dificultat en el seu procés de rescabalament, però això podria donar-se per altres causes sense que, per evitar-ho, el jutge pugui adoptar cap mesura”. Pensa que les víctimes “poden obtenir parcialment el rescabalament per altres vies, encara que no òbviament en els termes desitjables, de manera que no es trencaria del tot el seu dret”. No ho menciona, però seria buscar una compensació per la via civil si la penal s’arxiva per la mort del pistoler amb l’eutanàsia.

La jutge també qüestiona que no s’argumenta quina és “la pretensió de rescabalament” amb la petició d’aturar el procés d’eutanàsia. Creu que “està clar” que només seria amb el compliment íntegre de la condemna i el pagament de la indemnització, “i no només amb la celebració del judici i el corresponent dictat de la sentència”. La magistrada recorda que aquest compliment podria trigar anys i que tampoc es garanteix el pagament, i conclou que no és “admissible sotmetre el procés d’eutanàsia de l’investigat a una demora de 10, 15 o més anys”. Tampoc accepta lliurar la informació de la Comissió de Garantia i Avaluació del procés d’eutanàsia, que està tramitant la sol·licitud del pistoler i ha d’avaluar si compleixen els requisits per rebre-la.

stats