Tribunals
Societat Justícia 27/08/2022

La mort a Barcelona del 'rei de l'or negre': dues autòpsies i un complot en investigació

El jutjat manté obert el cas de la mort de l'expresident d'Angola, mentre que el cos s'ha repatriat per ser enterrat al país africà

3 min
El fèretre de l'expresident d'Angola Jose Eduardo dos Santos

BarcelonaCinquanta dies després de la mort de l'expresident d'Angola Eduardo dos Santos a la clínica Teknon de Barcelona, un jutge manté oberta la investigació per determinar si al darrere de la defunció de l'exmandatari hi hauria un complot orquestrat per la seva segona esposa i el govern angolès per influir en els resultats de les eleccions al país, celebrades dimecres passat, en les quals el partit que governa des de la independència de Portugal l’any 1975, el Moviment Popular per a l'Alliberament d'Angola (MPLA), s'hi jugava la seva continuïtat al poder.

Dos Santos va estar al capdavant del país durant 38 anys, durant els quals va amassar una fortuna a base del petroli (Angola és el segon major productor de l'anomenat or negre d'Àfrica) que, amb els anys, va anar cedint als seus fills, que va col·locar al capdavant de les empreses estatals del país, com Sonangol, l'empresa nacional de petroli. En l'apartat polític també es va buscar un hereu, l'actual president, Joao Lourenço. Però només accedir aquest a la presidència, el 2017, va iniciar una croada contra la corrupció que el va portar a perseguir Dos Santos i la seva família. Va fer fora la seva filla, considerada la dona més rica d'Àfrica, del capdavant de Sonangol i va portar un dels germans als tribunals.

A finals de juny, la filla de Dos Santos, Tchizé, que des de feia anys vivia amb el pare a Barcelona, va denunciar als Mossos d'Esquadra l'existència d'un complot entre la segona esposa de l'exmandatari (estaven separats, precisament, des del 2017), el govern angolès i els metges que atenien el seu pare –pagats per l'executiu angolès– per deteriorar la salut de l'expresident. Segons la denunciant, volien aprofitar la mort del seu pare per treure rèdit de la seva figura de cara a les eleccions d'aquest agost i, de passada, silenciar l'exmandatari, que darrerament s'hauria manifestat obertament sobre la conveniència que el gran partit a l'oposició, l'UNITA, agafés les regnes del país, en detriment de l'MPLA de Lourenço.

Proves complementàries

La primera autòpsia va concloure que la mort de Dos Santos havia estat per causes naturals, però davant de la denúncia, el jutjat d'instrucció 11 de Barcelona va aturar la decisió sobre la repatriació del cos a l'espera de més proves complementàries. Els resultats van avalar les primeres conclusions dels forenses i el jutge va decidir que el cos de Dos Santos podia ser enterrat. Tchizé i els seus germans havien demanat que les despulles es quedessin a Barcelona, però la segona dona de Dos Santos i alguns dels seus fills van comparèixer al jutjat demanant emportar-se-les a Angola per fer-li un funeral d'Estat.

El Codi Civil català estableix que els fills són els primers hereus i, per tant, els correspondria a ells la decisió sobre on s'ha d'enterrar el pare, però tenint en compte que estan "enfrontats", el jutge va recórrer a altres normatives que atribueixen als cònjuges vidus la decisió sobre les despulles. I va considerar que no era "incongruent" atendre la petició de la segona esposa de Dos Santos, sumant-hi el fet que qui havia "sufragat les despeses d'habitatge" de l'exmandatari a Barcelona era el govern angolès.

Malgrat que els advocats de Tchizé Dos Santos van recórrer la decisió a l'Audiència de Barcelona i encara no hi ha resposta, les despulles de Dos Santos van arribar a Angola aquesta setmana i la previsió és que el funeral se celebri diumenge. "Al final hi haurà cinc fills que no s'hauran pogut acomiadar del seu pare", diu l'advocat Pol Martín González Mansilla, soci del bufet Carmen Varela, que juntament amb Molins Defensa Penal representen la filla de l'exmandatari.

El lletrat insisteix que, independentment dels resultats de l'autòpsia, el cas encara té recorregut penal a Barcelona. De fet, en la seva última resolució ordenant l'entrega de les restes mortals de Dos Santos a la segona esposa, el jutge deixa clar que encara no s'ha "entrat a valorar si efectivament es van produir o no cadascun dels delictes" denunciats per la filla de l'exmandatari. "La nostra clienta té clar que hi havia un pla predeterminat i els esdeveniments recents no fan més que confirmar les seves tesis. Són massa coincidències", insisteix González Mansilla, que explica que estudien presentar nous informes als jutjats per evitar que la causa quedi en un carreró sense sortida.  

stats