'Només sí és sí'

Rebaixa d'un any de presó a un dels membres de la Manada per la llei del 'només sí és sí'

Irene Montero lamenta la decisió "molt dolorosa" del TSJ de Navarra i el PP acusa l'executiu espanyol dels problemes d'un llei "mal feta"

Ara
3 min
Manifestació de suport a la víctima de la Manada a Madrid.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) ha rebaixat un any –de 15 a 14 anys– la pena de presó imposada pel Suprem a un dels cinc condemnats de la Manada dels Sanfermines del 2016 en aplicació de la llei del només sí és sí. La sala civil i penal del TSJN sosté que cal reduir el càstig perquè la sentència del Suprem imposava una condemna "pròxima" al mínim legal, que la nova norma ha rebaixat "sensiblement".

La resolució, que encara es pot recórrer, ha comptat amb el vot particular de la magistrada Esther Erice Martínez, que advocava per desestimar la revisió de condemna sol·licitada per la defensa del condemnat amb l'oposició de totes les acusacions (la fiscal, la denunciant, el govern navarrès i l'Ajuntament de Pamplona). Els magistrats que han donat suport a la rebaixa sostenen que la nova llei de llibertat sexual és "més favorable" per al condemnat perquè la pena mínima que correspon al delicte ha estat rebaixada "sensiblement". El vot discrepant argumentava que s'havia de mantenir la condemna, tenint en compte no només "la proximitat dels 15 anys al nou mínim possible, sinó també la gravetat dels fets".

El govern espanyol i el PP han reaccionat de manera oposada a la notícia. La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha titllat de "molt dolorosa" la decisió del TSJN i ha recordat que qüestionar altre cop la gravetat de la violació dels Sanfermines "no respon al mandat de la llei del només sí és sí". En una piulada a la xarxa social X (antic Twitter) s'ha solidaritzat amb la víctima. "Ens fem càrrec del seu dolor i sabem que totes les víctimes mereixen reparació".

Montero ha recordat que el mateix tribunal ja va qualificar inicialment els fets, el 2018, com un abús sexual, una consideració que el Suprem va esmenar elevant la condemna per agressió sexual en grup. "Gràcies al moviment feminista i als canvis legislatius que l'han acompanyat tenim clar que estem davant d'una agressió. El consentiment és el centre", ha subratllat.

El PP ha aprofitat la rebaixa de pena a un dels integrants de la Manada per atacar l'executiu espanyol: "No hi ha hagut un govern que es prengui més de broma els abusos sexuals i les violacions com l'actual", ha etzibat el president dels populars, Alberto Nuñez Feijóo, en una entrevista a Telecinco recollida per Europa Press. Ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de posar-se l'etiqueta de feminista "com un eslògan" i ha insistit que resultats com aquest són esperables per una llei "mal feta". Feijóo ha advertit que altres membres de la Manada també han presentat recursos de rebaixa de pena similars.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha defensat la norma aprovada i en vigor, feta per protegir la víctima i donar-li "protecció integral". Tot i reconèixer que es van donar "efectes no desitjats", ha recordat que va ser corregida perquè no es produïssin en el futur. Ha acusat la dreta de "frivolitzar" amb un tema tan greu com la violència contra les dones, ha retret al PP els seus pactes amb l'extrema dreta i s'ha preguntat si cap dels seus alcaldes renunciarà als fons i recursos que el govern espanyol posa a disposició de les víctimes justament complint el que diu la nova llei.

"És una sentència que lamentem, no ens agrada", ha dit per la seva banda la portaveu de Sumar, Marta Lois, que ha repetit aquesta mateixa frase quan se li ha preguntat si creia que Montero havia de dimitir davant d'una rebaixa que se suma a d'altres que s'han anat observant els darrers mesos en aplicació de la nova llei.

stats