Tribunals

El jutge del cas Jubany tanca el setge al voltant de dos sospitosos

El magistrat declara prescrita la causa per a la resta i tanca la porta a dos sospitosos més que havia demanat l'acusació

2 min
L'advocat Benet Salellas i la família de Jubany davant dels jutjats de Sabadell en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa culpabilitat o innocència en el cas de l'assassinat d'Helena Jubany, la bibliotecària que va morir després que algú la tirés al buit fa 20 anys a Sabadell, es decidirà al voltant de dos sospitosos: el principal investigat, Santi Laiglesia, per a qui es va reobrir el cas l'estiu del 2020, i un altre home a qui es va començar a investigar fa uns dies pels anònims que Jubany va rebre dies abans de la seva mort. Tots dos havien coincidit amb la víctima a la Unió Excursionista de Sabadell (UES), juntament amb una altra dona que inicialment també havia estat investigada pel cas i la parella de Laiglesia, que es va suïcidar a la presó. El jutge que porta el cas ha decidit arxivar la investigació per a totes les persones que fins ara no havien tingut la condició d'investigats.

Aquesta decisió –que es pot recórrer– deixa fora altres sospitosos que la família de Jubany havia posat en el punt de mira. De fet, fa unes setmanes l'acusació, que porta el penalista Benet Salellas, havia demanat investigar tres persones més. El jutge va acceptar revisar la causa per a un d'ells. Es tracta d'un home amb qui Jubany havia coincidit a la UES i de qui se sospita que podria ser l'autor dels anònims que la jove va rebre dies abans de ser assassinada.

Dos sospitosos i un punt de connexió

Helena Jubany va morir el 2 de desembre del 2001. El seu cos va aparèixer en un solar de Sabadell. La tesi de la investigació és que la van tirar daltabaix del bloc de pisos on vivia la parella del principal sospitós del crim, que també va estar investigada pels fets i que es va acabar suïcidant a la presó de Wad-Ras tres mesos després. La família de Jubany considera que l'autor o autors del crim serien persones conegudes per la jove i que el nexe d'unió seria el centre excursionista. L'acusació sempre ha apuntat a Laiglesia com el principal sospitós i ha volgut acreditar que l'home era al bloc de pisos de la seva parella en el moment dels fets, perquè hi residia habitualment. Inicialment el jutge va arxivar el cas contra l'home per falta d'indicis però la família ha aportat proves per intentar desmuntar la seva coartada la nit dels fets.

L'agost del 2020 l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir la causa i el jutge va tornar a investigar Laiglesia. Recentment la família Jubany també va demanar investigar tres persones més vinculades a l'entitat. El jutge considera que una d'elles podria estar relacionada amb els anònims que la noia va rebre dies abans de morir i per això també ha decidit investigar-lo. Segons el jutge, aquestes missives tenen molts punts de connexió amb els missatges que aquest home va escriure a la noia per altres canals. A més, segons va declarar una amiga de Jubany, la jove sospitava que l'home podria ser-ne l'autor.

Inicialment el jutjat va investigar també una altra dona pel crim, però el jutge que va reobrir el cas fa un any va descartar la seva participació en els fets i l'acusació tampoc la inclou en la llista de sospitosos. Malgrat tot, com que inicialment també va estar investigada, el cas tampoc hauria prescrit per a ella.

stats