L'Agència Europea de Medicaments avala l'ús d'emergència de la pastilla de Merck contra el covid

Recomana administrar-la cinc dies després dels símptomes a persones amb risc de desenvolupar la malaltia greu

2 min
Les pastilles experimentals de molnupiravir.

Brussel·lesL'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat una primera llum verda d'emergència a la píndola antiviral molnupiravir, de la farmacèutica Merck, perquè aquells governs que vulguin administrar-la d'emergència tinguin una guia clara d'actuació. Segons els experts del regulador europeu, aquest fàrmac oral es pot administrar per tractar adults infectats de covid i que tenen risc de desenvolupar la malaltia de manera greu. Caldria administrar-la "com més aviat millor" després del diagnòstic i durant els cinc dies posteriors d'haver desenvolupat símptomes. A més, caldria prendre la pastilla dues vegades diàriament durant cinc jornades.

L'EMA emet aquestes recomanacions per donar suport a les autoritats nacionals que vulguin aprovar d'emergència el fàrmac, com ja ha passat anteriorment en alguns països amb certes vacunes, i vist "l'augment dels nivells d'infecció i morts arreu de la UE", diu l'agència europea en un comunicat. Dit d'una altra manera, els governs europeus que ho considerin necessari compten amb aquest assessorament de l'EMA en cas que no vulguin esperar a l'aprovació comercial completa per començar a administrar aquest fàrmac.

Els resultats preliminars en què es basa l'EMA són d'un estudi fet principalment en pacients no hospitalitzats i no vacunats amb almenys una patologia prèvia que implicava risc de desenvolupar el covid greu. Quan es va administrar una dosi de 800 mg dues vegades al dia a aquests pacients, es va reduir el risc d'hospitalització i defunció. Aproximadament un mes després d'haver començat el tractament, explica l'EMA en el seu comunicat, el 7,3% dels pacients que van prendre la pastilla van ser hospitalitzats. D'aquells que van prendre el placebo un 14% van ser hospitalitzats, cosa que implica reduir el risc a la meitat. A més, cap dels pacients que van prendre el molnupiravir va morir, mentre que sí que van morir vuit dels que van prendre el placebo. Els efectes secundaris més comuns detectats durant aquest procés eren diarrea, nàusees, mareig i mal de cap, tots de manera moderada. L'EMA deixa clar que aquesta píndola no és recomanable per a embarassades.

Tota aquesta informació és la que el regulador europeu posa ara a disposició dels governs que no vulguin esperar a l'autorització definitiva, que inclou l'aval també de la Comissió Europea a més de l'última llum verda de l'EMA. Per ara, l'agència continua estudiant l'efectivitat del fàrmac. També ho està fent amb la píndola de Pfizer, que ha començat a avaluar aquest mateix divendres. Es tracta de Paxlovid, un altre tractament oral, amb efectes i usos similars al molnupiravir, que també pot acabar rebent l'autorització d'emergència de l'EMA. Tot plegat arriba en un moment d'escalada de contagis a tot Europa, que ja ha implicat algunes solucions dràstiques com ara el confinament anunciat aquest mateix divendres a Àustria.

stats