EDUCACIÓ
Societat 09/11/2022

L’Escola Sant Felip Neri serà pública el curs vinent

El centre del Barri Gòtic feia mesos que estava en risc de tancar per problemes econòmics

POL MESTRES BOSCH
2 min
Mostres d’alegria ahir a l’Escola Sant Felip Neri al saber que serà pública.

BarcelonaDesprés de mesos de lluita i incertesa, les famílies i la comunitat educativa de l’Escola Sant Felip Neri de Barcelona van poder celebrar ahir que el curs que ve el centre deixarà de ser concertat per incorporar-se a la xarxa d’educació pública. La notícia, llargament esperada, esvaeix el risc de tancament que planava damunt l’escola.

Els propietaris del centre –la Fundació Torras i Bages–, el claustre, la direcció, el professorat, les famílies i el Consorci d’Educació de Barcelona estaven d’acord amb el canvi. Només faltava el sí dels propietaris de l’espai, la Congregació de l’Oratori Sant Felip Neri. Finalment, però, els felipons han accedit a llogar l’espai al Consorci Educatiu de Barcelona perquè el centre passi a ser de titularitat pública i posar punt final a les llargues reivindicacions de les famílies, que feia mesos que es reunien cada dimarts davant de la catedral per reclamar una resposta.

“Avui és un dia d’alegria i celebració”, va dir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va agrair els esforços de totes les parts implicades perquè això fos possible i va recordar també el passat d’aquest centre educatiu barceloní, que representa “la Catalunya republicana i antifeixista”. A l’acte també hi va assistir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que va valorar la figura de l’escola dins del Barri Gòtic com “una entitat d’inclusió i cohesió social”. Cambray va reivindicar la fita de sumar un nou centre públic i va dir que el canvi “només acaba de començar” i que seguiran treballant per aconseguir “més escoles públiques, més aules i més professors”.

L’escola va néixer el 1959, i a partir del 1982 se’n va fer càrrec la Fundació Privada Torras i Bages. “Actualment, però, tenien greus problemes per seguir mantenint-la i, per això, si es volia continuar amb el projecte educatiu es necessitava un canvi de titularitat”, explica el president de la institució, Ignasi Garcia.

1,5 milions per a obres

L’acord també inclou una sèrie d’obres valorades en 1,5 milions d’euros. Hi faran front el departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona a parts iguals, i serviran per millorar aspectes de seguretat i evacuació dels dos edificis de què disposa el centre.

L’Escola Sant Felip Neri se suma a una llista de set centres barcelonins que han passat de concertats a públics gràcies al decret aprovat per la Generalitat el 2019 que permetia fer aquest canvi de titularitat. Arreu de Catalunya hi ha cinc centres més que també s’han incorporat a la xarxa pública. L’últim ha sigut l’Escola Joviat de Manresa, que va començar els tràmits el 2020.

stats