Societat 17/08/2021

Per què l'incendi d'Àvila ja ha arrasat 12.000 hectàrees

El foc, que ja és el més gran de l'any a Espanya, va obligar a evacuar més d'un miler de persones

ARA
4 min
Un bomber fen feines d'extinció a Navalacruz

BarcelonaL'incendi que des d'aquest dissabte crema la localitat de Navalacruz, a Àvila, ja és el més gran d'Espanya en el que portem d'any. Les altes temperatures i el vent no han ajudat a extingir les flames, que ja han cremat més de 12.000 hectàrees i que s'han estès per un perímetre de 130 quilòmetres. La causa: un accident mecànic en un cotxe ubicat en una carretera comarcal prop de la zona. Per ara, l'incendi no ha provocat ferits, però ha causat danys materials greus en cases, granges i naus, i ha originat un gran núvol de fum que pel gran abast de les flames i les cendres s'ha arribat a veure fins i tot a Barcelona. La ràpida expansió del foc va obligar a evacuar diumenge un miler de veïns de vuit pobles propers, que aquest dilluns ja van poder tornar a casa seva.

Segons les autoritats, l'incendi es va declarar dissabte a mig matí quan un cotxe que circulava per la zona va començar a cremar, després que sobreescalfés el motor, i va sortir de la carretera prop de Cepeda de la Mora. Des d'aquell punt les flames van avançar cap a una muntanya propera i es van propagar ràpidament pels matolls i la zona arbrada. El conseller de Foment i Medi Ambient de la Junta de Castella i Lleó, Juan Carlos Suárez-Quiñones, va explicar dilluns que es va donar una confluència de factors que van ser la "tempesta perfecta" per a l'expansió del foc: unes temperatures properes als 40 graus –de rècord a la zona, que es trobava, com bona part d'Espanya i Catalunya en plena onada de calor–, una humitat inferior al 30% i vents sostinguts d'entre 40 i 45 quilòmetres per hora i ratxes de fins a 60 quilòmetres per hora.

Durant les hores de més intensitat del foc, els diversos focus no van arribar als habitatges de les localitats que es van evacuar, però sí que van passar-hi a prop i en alguns casos van ser els mateixos veïns –sobretot agricultors i ramaders– els qui van haver de frenar el focs amb cubells d'aigua o tallafocs, segons han recollit diversos mitjans. Davant del "perill per als seus habitatges i entorns urbans on viuen", la Junta va decidir evacuar els veïns dels municipis de Villaviciosa i Robledillo, a Solosancho, i els de Palacios de Sotalbo i Sotalbo, així com de Riofrío, que finalment van poder tornar a casa seva aquest dilluns. Diumenge a la nit l'incendi ja va començar a evolucionar favorablement principalment gràcies a les tasques d'extinció dels bombers.

Veïns de Villarejo apagant el foc que crema des d'aquest cap de setmana a Navalacruz.

Pendents de l'evolució meteorològica

L'incendi podria quedar estabilitzat en les pròximes hores si les condicions meteorològiques, com la baixada de les temperatures o que hi hagi menys vent, evolucionen favorablement, com està previst. Així ho ha assegurat aquest dimarts el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que ha remarcat que l'incendi de Navalacruz ja és el "més important" de l'any a Espanya i a Castella i Lleó des que la Junta va rebre les competències. "Si les condicions meteorològiques evolucionen com està previst avui podria donar-se per estabilitzat encara que queda molta feina per fer", ha declarat Mañueco.

A hores d'ara, el foc continua actiu i la Junta manté el nivell dos de perillositat de l'incendi. Mañueco ha apuntat que en aquests moments treballen en l'extinció del foc més de mil persones, centenars de vehicles i 33 mitjans aeris. El president, però, no ha volgut concretar les hectàrees que finalment s'han vist afectades per les flames, més enllà dels 130 quilòmetres de perímetre, tot i que el sistema satel·litari europeu Copèrnic ha estimat en 20.000 les hectàrees que poden haver-se vist afectades. És la mateixa xifra que ha fet pública el 112 de la Comunitat de Madrid, que ha assenyalat, a més, que l'evolució "favorable" podria contribuir a "acostar la seva estabilització".

Uns bombers treballen al lloc de l'incendi entre Navalacruz i Riofrío, prop d’Àvila.

Un efecte del canvi climàtic

El secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ha explicat que està sent un estiu “complicat” i que l'escenari en què es troba Espanya serà "ordinari” d'ara endavant, tenint en compte la pujada de les temperatures a causa del canvi climàtic. Davant aquesta situació, Morán ha reconegut que el “sistema de prevenció ha de ser els 365 dies a l'any”, i ha demanat que s'incideixi en la capacitat dels efectius i en obtenir més recursos pel que fa als “mecanismes d'adaptació al canvi climàtic”. En la mateixa línia, la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha indicat que els incendis forestals estan entre els efectes "més dramàtics" de l'escalfament global.

El risc d'incendi també ha posat en alerta Catalunya en les últimes setmanes. Aquest dilluns el departament d'Interior va prorrogar les mesures que limiten l'activitat a la muntanya fins dimecres, de manera que queden prohibides acampades, rutes i es mantenen les restriccions d'accés als massissos de l'Albera, el Montgrí, el Montsant i al Parc Natural del Cap de Creus. El Govern va apuntar que, tot i que les condicions meteorològiques han millorat respecte als dies anteriors, la vegetació continua molt castigada per la calor i la sequera. L'Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, ha demanat a la població que no vagi al Parc de Collserola mentre es mantingui l'alerta per possibles incendis.

stats