Barcelona demana que no es vagi a Collserola durant l'onada de calor

Catalunya amplia els municipis amb restriccions pel perill d’incendis del cap de setmana

Clara López Alcaide
3 min
Un home refrescant-se amb aigua de la calor.

Barcelona"Demanem que no hi ha hagi desplaçaments a Collserola si no són imprescindibles". Aquesta ha sigut la crida que ha llançat aquest divendres el tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, davant l’onada de calor que afecta Catalunya i que es preveu que continuï els pròxims dies. Batlle ha demanat als barcelonins que intentin "limitar" la seva presència a la serra de Collserola davant l'elevat risc d'incendis per les altes temperatures. "L'escenari és preocupant", ha dit el regidor, que ha titllat la situació de "crítica". L'Ajuntament de Barcelona ha activat el pla d'actuació municipal per intensificar els reforços per evitar els focs.

En paral·lel, el Govern ha ampliat els municipis amb restriccions pel perill d’incendis del cap de setmana. Els Agents Rurals han afegit 53 poblacions a les 280 localitats on ja s’aplicaven mesures a Catalunya perquè estan al nivell d’alerta màxima. En total són 333 municipis. També es tanquen el paratge de l’Albera i al massís del Montgrí, que se sumen als cinc espais naturals ja clausurats des de dimecres: Montserrat, la Serra de Montsant, Montmell-Marmellar, la Serra de Montsec i la Baronia de Rialb.

Ara les restriccions arriben al 35% dels municipis de Catalunya repartits entre 27 comarques, amb nous territoris inclosos com ara l’Empordà. Les comarques afectades –ordenades segons el nombre de localitats amb mesures– són: Alt Empordà, Bages, Vallès Oriental, Anoia, Baix Llobregat, Alt Penedès, Vallès Occidental, Noguera, Osona, Tarragonès, Baix Penedès, Maresme, Priorat, Moianès, Segrià, Solsonès, Pallars Jussà, Alt Urgell, Garraf, Alt Camp, Terra Alta, Baix Empordà, Barcelonès, Berguedà, Segarra, Ribera d’Ebre i Gironès.

Els Bombers de la Generalitat també han demanat no anar al medi natural aquest cap de setmana per evitar accidents i haver de fer rescats durant l’onada de calor extrema que afecta Catalunya. El cos ha fet una crida a la prevenció i ha recordat que diverses activitats estan prohibides fins a la setmana que ve.

Sense vehicles a les pistes forestals

Batlle ha recordat que les restriccions de la Generalitat no permeten circular amb vehicle rodat per pistes forestals, excepte si ets veí o vas a treballar. Tot i això, a Collserola sí que es permeten algunes activitats, com ara passejar o fer esport. Tampoc es pot encendre foc en terrenys forestals o àrees d’oci.

El responsable operatiu del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (SPEIS), Víctor Moliné, ha explicat que la sequera que pateix el parc de Collserola i l'onada de calor fan que el risc d'incendi sigui "molt elevat". Des de principis d'estiu hi ha hagut 17 incendis forestals a la ciutat: un a Montjuïc i la resta a Collserola. Es tracta de gairebé el doble de focs dels que hi va haver el mateix període de l'any passat. Pel que fa a la superfície cremada, els incendis d'aquest estiu han arrasat 17,5 hectàrees, 11 de les quals es van cremar en l'incendi a la Carretera Alta de les Roquetes a principis de juny.

Es descarta, per ara, tancar el parc

Per ara, però, el tancament del parc de Collserola no està sobre la taula perquè, segons Batlle, no es justifica amb les condicions meteorològiques, tot i que no ha descartat que aquesta sigui una decisió que es prengui "en les hores i els dies vinents", ja que "la situació és dinàmica".

Evitar aglomeracions a les platges

Batlle també ha demanat a la població que si va al mar no es concentri a la mateixa zona i eviti saturacions, esponjant-se entre les diferents platges de la ciutat: "Cal distribuir-se al màxim per tot el front litoral". Arran de la pandèmia, l'Ajuntament ja va muntar un sistema per controlar l'aforament a totes les platges de la ciutat i aquest dijous es va haver de tancar temporalment la Barceloneta per excés de visitants. Batlle ha recomanat utilitzar "altres espais", com ara els refugis climàtics habilitats.

Sobre les altes temperatures, Barcelona mantindrà el pla per onada de calor fins al 15 de setembre, segons la directora del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), Montserrat Rovira. Tot i això, ha apuntat que de cara als pròxims dies s'espera menys calor. Rovira ha aconsellat a la població que "es quedi a casa a les hores més extremes", a més de buscar l'ombra al carrer.

stats