Societat 19/07/2014

L'advocat de Bayard aporta al jutge el protocol de Mossos que insta a avisar el SEM en cas de detenir un malalt mental

El lletrat sosté que els agents haurien d'haver demanat serveis mèdics abans de reduir l'actor que va morir a la plaça Molina, mentre la policia defensa la seva actuació

Acn
3 min

BarcelonaL'advocat de la família de l'actor Alfons Bayard, mort a l'abril a la plaça Molina de Barcelona després de ser reduït per mossos d'Esquadra, ha aportat al jutjat que investiga els fets un protocol dels Mossos d'Esquadra que insta els agents a demanar assistència mèdica si sospiten que la persona que han de detenir pot tenir problemes mentals. Aquest protocol, segons el lletrat, obligaria els agents a avisar el SEM abans d'efectuar la reducció i detenció, però la policia catalana sosté que el document només insta a demanar els serveis mèdics un cop produïda la detenció.

Per a l'advocat Francesc Bonatti, aquest protocol posaria en qüestió l'actuació policial, ja que el cambrer del bar on l'actor -amb problemes mentals- estava provocant incidents, va dir al jutjat que havia advertit als agents que l'home estava desvariejant. No obstant això, els agents van dir al jutjat que no sabien que Bayard tenia problemes mentals i el van voler reduir com si fos un ciutadà normal, i va ser aleshores quan Bayard va patir una aturada cardiorespiratòria. Tot i avisar, aleshores, als serveis mèdics, l'actor va acabar morint.

Aquest protocol, que va arribar de forma anònima al despatx de l'advocat de la família Bayard, i al qual ha tingut accés l'ACN, és el Procediment 008 de la policia catalana i se centra en "Supòsits especials de detenció". Va entrar en vigor a principis del 2011 i en la meitat de les seves 13 pàgines s'especifica com cal detenir persones estrangeres, menors d'edat, incapacitats, discapacitats sensorials, càrrecs polítics, religiosos, policies, militars o terroristes. L'apartat 7.1.5 es dedica als malalts mentals i ocupa aproximadament mitja pàgina.

El protocol distingeix clarament entre els casos en que els agents saben que la persona que està tenint un comportament "alterat o violent" pateix una malaltia mental o ho desconeixen. En el primer cas, la detenció ha de ser una mesura "excepcional", posant la condició de malalt per sobre d'altres consideracions, i és "convenient" que els agents esperin l'arribada d'equips mèdics especialitzats. Si no fos possible el diàleg i la col·laboració del malalt mental, els agents aplicaran els recursos i tècniques policials més adequades, tenint en compte els principis de proporcionalitat, oportunitat i congruència. A més, han de comptar amb el suport del personal sanitari per protegir tant el malalt com la resta de persones que són al lloc.

Si els agents policials no tenen confirmada la malaltia mental de la persona que provoca aldarulls, però existeix "un comportament o informació" que pot patir alguna afecció, com era el cas de Bayard, "en el cas de produir-se la detenció cal demanar assistència mèdica al lloc o bé traslladar-la perquè sigui valorada mèdicament". El protocol estableix que "si el personal mèdic ordena l'ingrés en atenció a un diagnòstic de tipus mental", cal estudiar les diverses circumstàncies personals i valorar si es deixa sense efecte la detenció. Si el personal mèdic no considera oportuna cap mesura, cal seguir les actuacions com si fos una detenció ordinària.

Segons Bonatti, la mort de l'actor a la plaça Molina de Barcelona després de ser reduït pels Mossos d'Esquadra va ser a causa d'una "cadena d'errors". Segons ell, era evident que Bayard havia patit un brot psicòtic o esquizofrènic, el segon del dia, i per tant s'havia d'aplicar el protocol per aquests casos, que preveu primer una assistència mèdica abans que policial.

A més, Bonatti recorda que un protocol anterior més genèric signat pels departaments d'Interior, Justícia i Salut a més del TSJC, ja estableix la preponderància dels professionals sanitaris per damunt dels policials en casos similars.

No obstant això, fonts dels Mossos d'Esquadra consultades per l'ACN han defensat l'actuació policial d'aquella tarda, i consideren que el Procediment 008 estableix que primer cal la reducció i detenció policial i després l'alerta als serveis mèdics. De fet, consideren que encara que allà hi haguessin hagut professionals del SEM els policies haguessin hagut de reduir primer Bayard, que estava molt alterat.

stats