Societat 27/08/2015

Surt de la presó l'àvia de Fuerteventura

L'Audiència de Las Palmas s'ha avançat a l'indult del govern i ho ha ordenat aquest dijous

Efe
2 min
Josefa Hernández a la sortida de la presó aquesta tarda davant els mitjans de comunicació / JAVIER FUENTES / EFE

Las PalmasL'Audiència de Las Palmas ha revocat aquest dijous la interlocutòria de la jutge que va ordenar l'ingrés a presó de Josefa Hernández, la veïna de Fuerteventura condemnada a sis mesos de presó per construir casa seva en un espai protegit, i ha decretat la seva immediata posada en llibertat, segons ha informat a Efe la seva defensa. Les filles de Josefa Hernández, de 62 anys, s'han dirigit ja cap a Lanzarote per reunir-se amb la seva mare a la sortida de la presó de Tahíche.

La secció primera de l'Audiència determina així que la pena de presó imposada pot seguir en suspens, però amb dues condicions: ha d'enderrocar les obres que va realitzar il·legalment en el seu habitatge de Betancuria en un termini de sis mesos i no podrà cometre cap delicte en cinc anys.

Hernández va ser condemnada el 2012 a sis mesos de presó pel jutjat penal número 2 de Puerto del Rosario per realitzar obres d'ampliació de la casa que va heretar dels seus pares al Parc Rural de Betancuria, tot i tenir coneixement que no podia fer aquest tipus d'obres, a través d'altres denúncies anteriors.

La dona, que comparteix aquest habitatge amb dos fills i tres néts menors d'edat, va gaudir inicialment d'una suspensió de condemna que li va evitar ingressar a la presó, però el jutjat que la va condemnar li va retirar aquest benefici aquest mateix estiu, ja que no només no va enderrocar el que havia construït il·legalment, sinó que va seguir fent noves obres.

La jutge sostenia que la seva conducta donava mostres d'una "actitud rebel al compliment d'una resolució ferma, que en cap cas la fa mereixedora de l'atorgament de cap benefici pel que fa a l'execució de la pena de presó imposada, ja que en cap moment ha mostrat cap intenció de complir l'acordat en la sentència ferma del 30 de març de 2012 [la demolició]".

La magistrada va enviar per això Hernández a la presó de Tahíche (Lanzarote), on va ingressar aquest dilluns, però ho va fer amb l'oposició de la Fiscalia de Canàries, que era partidària de mantenir la suspensió de condemna, almenys fins que el consell de ministres decidís si acceptava o no la seva sol·licitud d'indult.

De fet, tant el fiscal com la Fiscalia van impugnar aquesta ordre de presó abans d'ahir, dimarts, en un recurs que ara ha acceptat la secció primera de l'Audiència de Las Palmas. Està previst que Josefa Hernández sigui indultada demà pel consell de ministres, com va anunciar dimarts passat el president del govern, Mariano Rajoy, que ha titllat d'"absurda" la situació d'aquesta dona.

stats