SOCIETAT
Societat 30/10/2012

L'augment de l'IVA encareix fins a 700 euros un enterrament

Ha crescut en un 6% el nombre de cerimònies laiques

Efe
3 min

BarcelonaLes funeràries han començat a negociar amb els seus proveïdors per intentar minimitzar l'augment d'entre 500 i 700 euros que han hagut de repercutir en els seus clients per cada enterrament arran de l'augment de l'IVA, que ha passat del 8 al 21%.

Eduard F. Vidal, director general del grup Mémora, amb seu a Barcelona i que ocupa un 50% del mercat funerari a Catalunya i un 15% a l'estat espanyol, ha fet aquest dimarts el balanç anual del seu grup empresarial, que l'any vinent obrirà un nou tanatori a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), després d'una inversió de 3 milions d'euros.

En una roda de premsa la vigília de Tots Sants, Vidal ha explicat que la crisi ha motivat un increment del 80% de les famílies que s'acullen a la fórmula de pagar a terminis els enterraments −un enterrament costa aproximadament uns 3.700 euros de mitjana− i que l'empresa aquest any finançarà enterraments per un valor d'aproximadament 2 milions d'euros.

Mentrestant, segueix la tendència de creixement de les cerimònies laiques, que a Barcelona ja representen un 10% del total, amb un increment del 6% respecte a l'any anterior, mentre que les cerimònies de religions no catòliques són unes 150 a l'any, les quals equivalen a l'1%.

També segueix la tendència d'increment de les incineracions davant les inhumacions, ja que s'ha passat de 44,2% de cremacions de l'any passat al 45,2% d'aquest any.

La companyia de serveis funeraris, que gestiona quatre tanatoris a la ciutat de Barcelona (Sancho de Ávila, les Corts, Sant Gervasi i Collserola), 33 a tot Catalunya i 120 a tot Espanya, a més de 21 crematoris i 19 cementiris, celebra aquest any el seu 15è aniversari −es va crear el 1997−. Des de la seva creació ha gestionat més de 600.000 funerals −45.000, l'any passat− i ha repatriat uns 9.000 difunts a més de 53 països diferents.

Eduard F.Vidal ha ressaltat la repercussió que està tenint la crisi en el sector, malgrat que la seva empresa facturarà aquest any uns 165 milions d'euros, un 10% més que l'any anterior, i ha comentat que les famílies estan estalviant en els complements, com les flors.

"També s'estan estalviant en trasllats, ja que moltes famílies estan optant per incinerar i ser ells mateixos qui transportin les cendres del difunt", ha explicat Vidal, que ha reconegut que aquesta tendència es va començar a notar el 2010.

Aquests pagaments ajornats van ser de 379.707 euros el 2010, van augmentar a 1,1 milions el 2011 i aquest any suposaran, segons les estimacions del grup, més d'1,9 milions d'euros a tot Espanya.

L'encariment de l'IVA, que ha suposat que cada enterrament costi entre 500 i 700 euros més als particulars i uns 300 euros més a les asseguradores, és l'altre factor que ha destacat Vidal, el qual ha explicat que, amb vista a l'any vinent, volen minimitzar aquest impacte negociant amb els seus proveïdors per veure on es poden rebaixar costos.

"El que no podem fer és rebaixar la qualitat dels nostres serveis", ha assegurat el director general de Mémora, un grup format per 130 empreses funeràries i amb 1.200 treballadors que, a través de Servilusa, és líder en el sector funerari de Portugal, on va facturar l'any 2011 més de 26 milions d'euros.

A més d'inaugurar l'any que ve un nou tanatori a l'Hospitalet de Llobregat, amb capacitat per a 120 persones i situat al carrer Juan Ramon Jiménez, el grup Mémora ha anunciat que posarà en marxa uns nous Espais de Suport, unes oficines per atendre les persones "en moments delicats i difícils" que estaran situades a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet i al districte de Nou Barris.

També posarà a disposició dels seus clients un servei gratuït, pioner a Europa en empreses funeràries, d'atenció psicològica per telèfon a familiars de difunts que estarà atès per 25 psicòlegs clínics les 24 hores del dia.

stats