Societat 01/01/2015

L'Ésser del Mil·lenni dóna la benvinguda al 2015 amb llum, foc, música i castells

La Fura dels Baus fan per segon any consecutiu la celebració de Cap d'Any de Barcelona davant les fonts de Montjuïc

Acn
3 min
La festa de l'Ésser del Mil·lenni, la celebració de Cap d'Any, a Montjuïc, a Barcelona / MANOLO GARCÍA

BarcelonaL'Ésser del Mil·lenni ha acomiadat el 2014 i ha donat la benvinguda al 2015 en un espectacle de llum, foc, música i castells davant les fonts de Montjuïc a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. La celebració, ideada per la Fura dels Baus, ha tingut com a protagonista aquesta estructura de ferro de 15 metres. Entre les novetats d'aquest any respecte de l'anterior, la referència als 700 anys de la mort de Ramon Llull i el fet que el 2015 és l'any de la llum. Així mateix, s'ha pogut escoltar un nou tema amb bases electròniques interpretat per Santi Arisa i Ginesa Ortega. Els ciutadans també han hagut de participar amb els seus telèfons mòbil durant un moment de la celebració simulant el batec del cor.

L'acte va arrencar a les 21.00 h amb un repertori de música dels anys 60, 70 i 80 per megafonia. A les 23.30 h, per obrir l'espectacle, un actor de La Fura dels Baus va donar pas al foc amb diferents colles de castellers que van iniciar un recorregut de torxes per l'avinguda Maria Cristina, i en el moment que van arribar a dalt es van il·luminar les fonts de Montjuïc. Després va ser el torn del mestre de cerimònies –el Campaner–, que va dirigir un primer assaig de compte enrere.

Els castellers de Sants van fer un castell a l'escenari i va ser en aquell moment quan l'Ésser del Mil·lenni es va situar al capdavant de l'escenari a la vegada que es desmuntava el castell i els seus integrants s'enfilaven pel cos i les extremitats de l'estructura de ferro de 15 metres. Durant la construcció es va projectar un vídeo sobre les 'Cròniques' de Ramon Muntaner i es va poder sentir una peça musical amb bases electròniques interpretada per Santi Arisa i Ginesa Ortega. El cor de l'Ésser del Mil·lenni va començar a bategar mentre un joc de llums fet amb la participació del públic il·luminava tot l'espai repetint el batec com a símbol de l'arribada del 2015.

A les dotze de la nit va ser el moment de menjar-se el raïm tradicional i després hi va haver un castell de focs i una nova composició de La Fura.

Carlus Padrissa, de La Fura dels Baus, va explicar que farien el mateix de l'any passat, perquè és una tradició, però que a la vegada afegirien "personatges i casualitats que passen", com per exemple els 700 anys de la mort de Ramon Llull o el fet que el 2015 sigui l'any de la llum.

Opinions per a tots els gustos

El públic no va fallar i l'avinguda Maria Cristina es va omplir de gom a gom per veure, per segon any consecutiu, aquest espectacle que dóna la benvinguda al nou any. L'alegria i les ganes de festa es notaven des de primera hora. En acabar l'espectacle, però, les opinions eren ben diverses. En Josep deia que Barcelona ha de fer un espectacle més potent i va recalcar que hi havia trobat a faltar més ''ambient de festa'' i ''més salsa''. En Rodolfo argumentava que a Austràlia la festa és millor. En canvi, un jove sirià resident a Alacant, en Salle, deia que s'havia divertit molt i qualificava l'espectacle de "molt bonic". En el mateix sentit es pronunciava l'Evert, un noi que serà pocs dies a la ciutat però que no descarta tornar-hi i veure una altra vegada l'Ésser del Mil·lenni.

Sobre el pressupost, ha estat similar al de l'any passat, uns 450.000 euros. La celebració està promoguda per Turisme de Barcelona amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

stats