Salut
Societat 12/09/2011

Un exconseller de Sanitat de CiU reclama el copagament per salvar la sanitat

Xavier Pomés ho planteja com a única solució per garantir la qualitat de les prestacions del sistema sanitari. Alerta que "mai hi haurà prou riquesa" per mantenir el model actual

Redacció
2 min

BarcelonaL'exconseller de Sanitat Xavier Pomés demana, en un article avui a La Vanguardia, una reestructuració del sistema de salut per garantir un futur a les seves prestacions. Pomés adverteix que l'actual situació està arribant al "col·lapse" com a conseqüència "d'un augment incessant de l'oferta de serveis i també de demanada" i alerta que aquest model sanitari està patint "fortes carències econòmiques i ara ens demanen de forma urgent retallar-lo encara més". Per això diu que les mesures que s'han adoptat fins ara s'han centrat només en aspectes assistencials, farmacèutics i en els salaris dels professionals i reclama anar més enllà i abordar mesures estructurals.

Per això, l'exconseller obre la porta al copagament quan subratlla que hi haurà prestacions -"en cap cas bàsiques"- que hauran de ser excloses del sistema nacional de salut i assumides pels ciutadans. En aquest debat, diu, "caldria delimitar les línies vermelles que no es poden sobrepassar" i revisar les prestacions que no són prioritàries ni imprescindibles i fer-ho "amb els professionals". A més, subratlla que aquest problema no s'acabarà quan s'acabi la crisi. "Mai es generarà prou riquesa perquè les prestacions dels serveis públics siguin infinites".

És per això que Pomés diu que si no es prenen mesures, "el sistema de salut corre el risc de perdre qualitat" i si això passa, diu, "els ciutadans més rics el deixen d'utilitzar i només l'utilitzen els econòmicament més dèbils i això és injust". Al final de l'article, l'exconseller deixa clar que la reforma que proposa no està qüestionant l'assistència davant de malalties greus.

Finalment, Pomés surt en defensa de la indústria farmacèutica i posa en dubte que sigui la principal causant de la crisi econòmica.

stats