LLUITA CONTRA LES FLAMES
Societat 18/06/2014

L’incendi de Tivissa marca l’inici d’un estiu complicat

El foc, ja estabilitzat, arrasa un miler d’hectàrees de la Ribera d’Ebre, quasi tantes com les de tot el 2013

Albert Solé
4 min

BarcelonaLa campanya d’estiu de prevenció d’incendis va arrencar com cada any el 15 de juny, el mateix dia que a Tivissa un llamp va encendre el primer gran foc de la temporada a la zona de la serra de la Creu. Una temporada que es preveu complicada per la forta calor que farà i per una vaga de bombers indefinida a partir de divendres, en protesta per les retallades. El foc de la Ribera d’Ebre ha estat cremant durant quasi tres dies fora de control, sobretot perquè al principi els Bombers van tenir molts problemes per atacar-lo, ja que era en una zona de difícil accés. Ahir al vespre els Bombers van aconseguir estabilitzar el perímetre del foc, sobretot ajudats per la pluja que va caure a mitja tarda. Al tancament d’aquesta edició l’incendi ja havia arrasat 830 hectàrees, gairebé tantes com les de tot el 2013, les de tot el 2011 i les de tot el 2010. Aquests tres exercicis es van tancar amb un miler d’hectàrees cremades cada any. L’excepció va ser l’any 2012, en què el gran incendi de l’Alt Empordà va calcinar 14.000 hectàrees. Un dels grans focs a les Terres de l’Ebre, el d’Horta de Sant Joan del 2009 -en què van morir cinc bombers-, va cremar-ne 1.140.

630 hectàrees d’interès natural

El foc de Tivissa, que va prendre una forma estreta i allargada d’uns 6 quilòmetres, va fer patir els Bombers, perquè avançava sense control i en una zona de difícil accés. Ahir al migdia els mitjans terrestres -uns 60- ja van poder començar a treballar amb línies d’aigua i eines manuals. De mitjans aeris n’hi havia 18 per remullar les zones més complicades. Tot i que el flanc sud-oest és el que va créixer més ahir, abans que s’estabilitzés el perímetre del foc, els Bombers van centrar sobretot els seus esforços en el flanc est, el més pròxim al nucli de Tivissa. La pluja que va començar a caure a mitja tarda va donar un respir i una empenta a tots els que van estar lluitant contra el foc. Una part dels mitjans aeris van ser cedits pel ministeri d’Agricultura, mentre que la Delegació del govern espanyol va informar que havia posat a disposició de la Generalitat la Unitat Militar d’Emergències (UME).

De les més de 800 hectàrees calcinades, la majoria són de pi blanc i matoll, totes del terme municipal de Tivissa, de les quals 630 pertanyen a l’Espai d’Interès Natural (EIN) de les muntanyes de Tivissa-Vandellòs. Unes 50 persones van haver de ser desallotjades de manera preventiva de 28 masos de la zona, i l’Ajuntament de Tivissa els va oferir allotjar-se al Càmping de Tivissa. Ahir a la nit Protecció Civil, tot i que el foc estava estabilitzat, va mantenir activada la fase d’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

Tot apunta que un llamp és la causa de l’incendi, segons les primeres investigacions dels agents rurals, que encara no són definitives perquè el foc va començar en un punt elevat i de molt difícil accés.

Vaga contra les hores extres

La campanya de prevenció d’incendis d’aquest 2014 -del 15 de juny al 15 de setembre- estarà marcada per la vaga indefinida dels Bombers de la Generalitat convocada pels sindicats, que començarà aquest divendres. Tot i que des de la conselleria d’Interior s’assegura que no deixaran d’oferir cap servei, els bombers han dit que aturaran l’activitat durant 10 hores cada dia per protestar perquè el Govern els obliga per decret a fer 102 hores extres anuals -30 hores durant els tres mesos d’estiu- per suplir la falta de personal. Des del 2011 no s’ha fet cap convocatòria per a nous bombers, i en aquest temps se n’han jubilat 103 que no s’han cobert. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va explicar la setmana passada que han demanat un “sobreesforç” als bombers per la necessitat de contenció pressupostària, però que no han arribat a cap acord amb els sindicats.

L’incendi de Tivissa no entra dins del 40% que són provocats per la negligència de l’home. La lluita contra aquests tipus de focs és un dels objectius de la campanya de prevenció d’aquest any, en què la conscienciació ciutadana és bàsica. Tot i això, la preocupació principal del departament d’Interior per a aquest estiu és la possibilitat dels incendis simultanis per culpa de les altres temperatures que es preveuen. Amb els efectius dels Bombers limitats, que hi hagués dos incendis forts alhora condicionaria la capacitat del cos per extingir-los.

La política forestal del Govern

El Govern va aprovar ahir el Pla General de Política Forestal de Catalunya 2014-2024 per potenciar el valor econòmic i ambiental del bosc i el sector rural, i alhora donar suport a la política de prevenció d’incendis. El pla compta amb un pressupost estimat de 52 milions anuals, que aporten la direcció general de Medi Natural, però també l’Estat, organismes i entitats. El pla pretén lluitar en el camp de la prevenció d’incendis, impulsar l’oferta laboral en sectors desafavorits de les zones rurals, reduir un 20% les emissions de CO, obtenir un 20% de l’energia a partir de fonts renovables, preservar i gestionar de manera sostenible la biodiversitat i reduir un 50% la desforestació del territori català. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va explicar que els boscos són “la infraestructura verda que ha de proporcionar beneficis ambientals, socials i territorials”. I ha plantejat una gestió “multifuncional” dels boscos per trobar l’equilibri entre la protecció del medi natural i l’activitat de la població. Aquest plantejament entre respecte i aprofitament de l’entorn és una de les crítiques que formulen els més de 600 ecologistes i acadèmics del medi natural que van signar la Declaració a favor del patrimoni natural de Catalunya, com va explicar l’ARA el 7 de juny.

stats