Societat 20/05/2014

L'Institut Català de la Salut indemnitzarà amb 950.000 euros una dona per una operació negligent

El TSJC ha confirmat una sentència que condemna a l'ICS per haver-li provocat greus lesions neurològiques en una operació de columna, i la Generalitat presentarà recurs de cassació al Tribunal Suprem

Efe
2 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat una sentència que condemna a l'Institut Català de la Salut (ICS) a indemnitzar amb 950.000 euros a una dona que pateix greus lesions neurològiques a causa d'una negligent operació de columna que se li va practicar quan tenia 33 anys.

La sentència desestima el recurs presentat per l'ICS contra una altra d'un jutjat contenciós de Barcelona que va establir en 804.271 euros més interessos la indemnització que havia de percebre la dona, representada als tribunals per l'associació Defensor del Pacient. Salut ha decidit que presentarà un altre recurs, ara de cassació a Tribunal Suprem.

La perjudicada pateix greus lesions neurològiques, que exigeixen l'ajuda d'una tercera persona per a qualsevol activitat, arran d'una intervenció de columna que se li va practicar a l'Hospital de Bellvitge, sis anys després que la pacient comencés a notar els primers símptomes de la malaltia.

La dona, S. A. D., va acudir el 2001 a l'Hospital de Bellvitge per dolor continuat en la columna i una listesi de grau I, pel que es va acordar el seguiment del seu cas mitjançant visites periòdiques fins a l'any 2004.

Al maig de 2005, la pacient va ingressar en una llista d'espera per ser operada de la columna en haver evolucionat la listesi que patia fins al grau II i no va ser intervinguda fins a dos anys i dos mesos després, quan la seva malaltia havia avançat fins al grau III de gravetat.

No obstant això, la primera intervenció va acabar complicant-se a causa de que es van col·locar cargols en una zona inadequada de la pacient, per la qual cosa aquesta va haver de ser operada fins a tres vegades més, el que va derivar en un procés infecciós no controlat que va complicar la recuperació de S. A. D.

La sentència que ara ha confirmat el TSJC atribueix a la negligència mèdica les greus lesions neurològiques que pateix la dona, amb dolors severs en les cames que exigeixen tractament amb mòrfics i caigudes sobtades per inestabilitat.

Els danys neurològics derivats de les operacions han provocat a més a la pacient una depressió severa reactiva intensa, per la que se li ha prescrit tractament mèdic tota la vida, segons reconeix la sentència que va estimar la seva reclamació davant els tribunals.

La justícia ha reconegut en aquest cas una falta de consentiment informat, ja que la dona va signar el 2005 l'autorització per a la intervenció quirúrgica, sent advertida dels riscos que la mateixa comportava, però fins a l'any 2007 en que es va practicar l'operació no va ser visitada ni objecte de control mèdic.

La sentència de primera instància es va fonamentar en el dictamen d'un dels perits, que va considerar una negligència que es canviés la tècnica quirúrgica inicialment escollida ja a la taula d'operacions i va concloure que no s'havia controlat adequadament la infecció que la pacient va patir.

stats