Societat 23/03/2015

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, un patrimoni en imatges

Amb més de 40 anys d'història, l'arxiu del centre allotja gairebé 800.000 fotografies

Ara
2 min

BarcelonaLa ciutat de Barcelona té diversos arxius històrics de fotografia que pot consultar qualsevol ciutadà, però n’hi ha un que potser és dels més desconeguts, tot i que fa 40 anys que funciona. És l’arxiu fotogràfic de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Situat a l’interior del recinte de l’Escola Industrial, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya amaga un arxiu amb prop de 800.000 fotografies. Les més antigues daten del 1860 i en tenen un bon grapat de finals del segle XX.

Són imatges recopilades gràcies a donacions d’empreses, a fotògrafs jubilats o patrimoni de famílies. Unes fotografies que són un reflex de la societat de l’època, com els carte-de-visite, un dels primers formats comercials que apareix de fotografia sobre paper, o fotografies que han marcat fets històrics com la del la del judici de Ferrer i Guàrdia de l’any 1909 feta pel fotogràf Alessandro Merletti des de la sala del judici quan estava prohibit fer fotos.

“Les fotos necessiten unes condicions específiques per conservar-se. Nosaltres les posem en un dipòsit on hi ha un control de temperatura i humitat perquè sigui estable, amb paper especial per conservar fotos”, explica Laia Foix, coordinadora del departament de documentació i investigació IEFC.

Qualsevol usuari que vulgui buscar, mirar, consultar o simplement tafanejar fotos antigues pot posar-se en contacte amb l’arxiu. Hi ha fotos de Barcelona, de Catalunya, d’Espanya i també d’altres països. Les noves tecnologies han permès fer el material més accessible i poder restaurar-lo gràcies a la digitalització de les fotos. Això si, des de l’arxiu asseguren que en cap cas retoquen la fotografia fins el punt de modificar-la. “No ens inventem coses que ja no estan a la imatge perquè forma part del pas del temps”, afirma Mireia Alises, encarregada de l’arxiu fotogràfic de l’IEFC.

Un centre que forma futurs professionals

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya és un centre que forma futurs fotògrafs a través d’un grau en fotografia i altres cursos d’especialització. Precisament una de les alumnes del centre, Àngela Silva, s’ha convertit en una de les 10 finalistes del Sony World Photography Awards, en categoria d’estudiant.

Silva és l’única barcelonina que opta a aquest premi de reconeixement internacional, amb una foto sobre el consumisme actual on apareixen 5 persones fent servir el telèfon mòbil alhora. Li va costar tres hores aconseguir la imatge escollida, un procés creatiu que la pot portar a ser la guanyadora del certamen i obrir-se així moltes portes professionals. A pocs dies per saber el resultat del jurat, Silva diu, però, que per ella l’important és que la gent pugui arribar a sentir coses amb les seves fotos, sigui bo o dolent.

stats